30 september 2022
Search
Generic filters
minska risken för plack

1 092

Medicin mot kolesterol ska väl minska risken för plack?

Jag har för högt kolesterol och har provat det mesta inom statiner och får väldiga biverkningar av alla, bland annat muskelvärk och sömnlöshet.

Nu har min läkare skrivit ut Ezetrol, som jag ska börja med. Nyfiken som jag är så har jag googlat om det här. Sökte på forskning och fick fram hemska resultat, bland annat på Dagens Medicin. Den här medicinen kan tydligen framkalla plack, särskilt i halspulsådern. Det är min skräck för alla mediciner som gör att jag söker på nätet, dock bara efter biverkningar. Kanske ska sluta med det.

Medicin mot kolesterol ska väl minska risken för plack som orsakar stroke och hjärtslag? Hur ser du på detta?

Jag tar följande mediciner:

Maja

Ja, det stämmer att man i några studier har sett en viss ökad förekomst av plack hos dem som fick Ezetrol. Detta finns dock inte upptaget i Fass-texten, eller den längre SPC:n, som ligger till grund för Fass-texten.

Statiner (simvastatin och atorvastatin) är idag normalt förstahandsbehandling vid förhöjt kolesterol och samtidig förhöjd risk för komplikationer som hjärtinfarkt och stroke. Som tillägg kan ezetimib användas, vilket är den kemiska substansen i Ezetrol som du har fått nu. Prata med din läkare om du är orolig över biverkningarna.

Plack bildas normalt på grund av för högt kolesterol i blodet i kombination med en lokal inflammation i blodkärlet. Statiner ges för att sänka halterna kolesterol i blodet, så att det bildas mindre plack, vilket i sin tur sänker risken för hjärtinfarkt och stroke. Statiner ökar inte risken för plackbildning.

Det finns inga andra läkemedel som har visat sådan positiv effekt på att minska risken för allvarliga komplikationer som statiner. Sen finns det många som tyvärr upplever biverkningar med statiner. Då kan man prova att sänka dosen eller byta preparat.

Det finns ett kosttillskott som heter Redasin. Det kan sänka kolesterolet lite grand, men det finns inga vetenskapliga studier som visar att det också sänker risken för komplikationer.

LÄS MER: Det finns många olika sätt att sänka ett högt kolesterol.

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

30 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.