omega 3-fetter
Nya studieresultat visar att omega 3-fetter kan bidra till att stoppa inflammation i kärlen och motverka åderförkalkning. Foto: Wow Phochiangrak från Pixabay

Ny upptäckt om hur omega 3-fetter kan motverka åderförkalkning

En receptor som aktiveras av ämnen som bildas från omega 3-fettsyror har en viktig roll för att stoppa inflammation i kärlen och motverka åderförkalkning, visar en studie från Karolinska Institutet. Fynden kan bana väg för helt nya strategier att behandla och förebygga hjärt-kärlsjukdom med till exempel omega 3-fetter.

Vid åderförkalkning uppstår inflammation i blodkärlen. Denna inflammatoriska process hanteras normalt sett av olika stoppsignaler som kallas resolviner, som dämpar inflammationen och stimulerar läkning av vävnaden. Resolviner bildas från omega-3-fettsyror och binder till och aktiverar en receptor som kallas GPR32.

– Vi har funnit att denna receptor är dysreglerad i åderförkalkning, vilket tyder på en störning i läkningsprocessen. Fynden kan bana väg för helt nya strategier att behandla och förebygga åderförkalkning genom att stoppa inflammationen i kärlen, till exempel med hjälp av omega 3-fettsyror, säger Hildur Arnardottir, forskarassistent vid institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet.

Omega 3-fetter kan bli del av kommande behandling

Den nya studien visar att signalering via receptorn aktivt stoppar inflammation i åderförkalkade blodkärl och stimulerar läkning. Forskarna har studerat aterosklerotiska plack och även skapat en ny experimentell modell där man har överuttryckt GPR32-receptorn. GPR32-receptorn dämpade åderförkalkning och inflammation i blodkärl och resolviner som aktiverar GPR32 förstärkte effekten ytterligare.

– Vi fortsätter nu att studera de mekanismer som ligger bakom misslyckad hantering av inflammation i kärlen samt hur omega 3-härledda stoppsignaler kan användas för att behandla åderförkalkning, säger Magnus Bäck, överläkare i kardiologi och professor vid institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet.

LÄS MER: Kan jag ta kosttillskott med blodförtunnande medicin?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
omega 3-fetter

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

KOSTTILLSKOTT?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
kosttillskott, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.