Höga halter av kvicksilver, kortison och salicylsyra har hittats i hudblekningsprodukter som Läkemedelsverket har analyserat. Sammanlagt har 31 hudblekningsprodukter från svenska webbutiker och 19 hudblekningsprodukter från ett tullbeslag undersökts. Läkemedelsverket ser det som extra allvarligt att det finns kvicksilver i hudblekningsprodukterna.
– Att vi hittar kvicksilver i hudblekningsprodukter är allvarligt. Tre produkter innehöll odeklarerat kvicksilver i halter mellan 9270–12600 mg/kg, vilket är mycket höga siffror, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.
Analyser av tullbeslaget visade att åtta av produkterna, som importerats från Asien, hade ett farligt och förbjudet innehåll. Tre av webbutikerna sålde dessutom 18 produkter med deklarerat innehåll av läkemedelssubstanser, främst klobetasol som är ett starkt kortisonämne. Läkemedelsverket har agerat så att de aktuella produkterna inte säljs. De farliga produkterna har också rapporterats till EU:s varningssystem för konsumentprodukter, RAPEX.
Kvicksilver kan ge allvarliga skador
– Det är viktigt att de här produkterna försvinner från marknaden. Kvicksilver kan lagras i kroppen vid mycket små doser och ge allvarliga skador på bland annat njurar, hjärna, nervsystem och foster hos gravida kvinnor. Barn som bor i ett hushåll där någon använder produkten, riskerar också att få i sig ämnet, säger Elin Maria Bergsten.
Läkemedelsverket råder konsumenter att aldrig köpa hudblekningsprodukter som inte har ett ansvarigt företag inom EU angivet på förpackningen. Köp aldrig heller produkter om det står att den innehåller ”clobetasol”, ”betamethasone” eller ”hydroquinone” då sådana ämnen endast ska användas efter ordination från läkare.
Råd till allmänheten
- Exempel på hudblekningsprodukter som kan innehålla farliga ämnen som kvicksilver (mercury) går under namn som lightening creams, beauty creams
- Risk att det farliga ämnet finns i krämen fast det inte står på förpackningen.
- Köp inte produkter som innehåller ”clobetasol”, ”betamethasone” eller ”hydroquinone” på förpackningen. Ämnena ska inte användas utan recept från läkare.
- Köp aldrig hudblekningsprodukter som inte har ansvarigt företag inom EU skrivet på produkten.
- Om du upplever hälsoproblem, kontakta sjukvården.
- Läkemedelsverket tar gärna emot tips om försäljning och annan information som rör hudblekningsprodukter med farliga ämnen.
Källa: Läkemedelsverket.
LÄS MER: Fungerar Mediwrink plåster för mina rynkor?
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.