27 september 2022
Search
Generic filters
antioxidanter

219

Personer med hudcancer bör undvika antioxidanter

Personer med malignt melanom, hudcancer, bör undvika hudvårdsprodukter och kosttillskott som innehåller antioxidanter. Anledningen är att de ökar risken att malignt melanom-celler bildar metastaser och sprider cancern i kroppen. Det visar en rapport från Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd om ultraviolett strålning.

Forskningsresultat är inte lika tydliga gällande krämer med antioxidanter. Tills det finns tydliga svar från forskningen anser Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor att den som har eller har haft malignt melanom bör undvika hudvårdsprodukter och kosttillskott som innehåller antioxidanter.

Antioxidanter kan hjälpa cancerceller att sprida sig

Antioxidanter är ämnen som neutraliserar fria radikaler och hämmar oxidativ stress. Fria radikaler orsakar en typ av DNA-skador som är förknippade med canceromvandling men tros även bidra till åldrande och åldersrelaterade sjukdomar. Detta gör att det finns en djupt rotad föreställning att dessa skyddar mot skador som fria radikaler orsakar. Nya rön visar dock att de kan hjälpa cancerceller att överleva och sprida sig och därmed gynna utveckling av en befintlig cancer.

– Svenska studier på möss har visat att tillskott med antioxidanter leder till fler metastaser. Studier på cancerceller från människor visar att dessa sprider sig mer, säger Martin Bergö, professor på Karolinska institutet.

Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd om ultraviolett strålning rekommenderar därför myndigheten att noga följa forskningen inom området.

LÄS MER: Se till att skydda huden från solen.

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

27 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.