Ibuprofen – mot smärta och inflammation

Ibuprofen är en läkemedelssubstans som finns i medicinerna Brufen, Ibumax, Ibumetin, Ibuprofen, Ifenin, Ipren, Iprensa, Nurofen och Pedea. Det finns både som receptfritt och receptbelagt alternativ.

Ibuprofen tillhör en grupp läkemedel som kallas för cox-hämmare eller NSAID.

Används så här

Ibuprofen lindrar smärta, dämpar inflammation och sänker feber, och har flera användningsområden:

  • Lindra tillfällig smärta, till exempel huvudvärk, tandvärk och mensvärk.
  • Sänka feber i samband med infektion, till exempel förkylning. Feber är ett av kroppens sätt att bekämpa infektioner och därför behöver du inte alltid ta febernedsättande läkemedel om du bara har lätt eller måttlig feber.
  • Behandla smärta och inflammation vid reumatiska sjukdomar.
  • Lindra smärtor i muskler eller leder i samband med till exempel en sportskada eller artros i knän genom att smörja ibuprofen i form av gel på huden.

Fungerar så här

Ibuprofen hämmar ett ämne i kroppen som kallas cyklooxygenas, cox. När cox hämmas minskar bildningen av prostaglandiner, som är ämnen som kan framkalla smärta och inflammation. Det leder till att både smärta och inflammation dämpas.

Läkemedlet sänker febern genom att påverka det område i hjärnan som reglerar temperaturen.

Ibuprofen lindrar oftast smärta inom en halvtimme, men tiden kan variera. Maximal effekt kommer inom en till två timmar och effekten varar i cirka sex timmar. Det tar längre tid innan ibuprofen ger effekt på inflammation. Då behövs ett par dagars regelbunden användning.

 

Källa: 1177.se

 

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.