Så kallad vinterkräksjuka orsakas av calicivirus som ger häftiga kräkningar och diarré. Vinterkräksjukan är extremt smittsamt men det går att undvika att bli smittad genom att hålla god hand- och livsmedelshygien. Att tvätta händerna är A och O. Det är speciellt viktigt att tvätta händerna med tvål efter toalettbesök och före måltid. Tyvärr räcker inte handsprit.
Vinterkräksjuka (Calicivirus) är extremt smittsamt och kan drabba alla åldersgrupper. En droppe från avföring eller kräkning kan räcka. Men trots det drabbar kräksjukan bara fyra femtedelar av de som vistas i närheten av smittan. En femtedel klarar sig och det beror inte på att de (som efter en influensa) har utvecklat en motståndskraft mot caliciviruset. Istället verkar det vara frågan om ett slags genetiskt skydd.
Speciellt under vinterhalvåret i november till april brukar calicivirus ligga bakom utbrott av vinterkräksjuka på sjukhus, vårdhem, skolor och daghem samt inom familjer och på arbetsplatser. En topp brukar iakttas under januari till mars.
När smittar vinterkräksjuka?
Vinterkräksjukan är som mest smittsam när man har symtom och kvarstår cirka två dygn efter att symtomen har upphört. För att inte föra smittan vidare är det därför bra att stanna hemma från arbete/skola en till två dagar efter att du inte känner av symtom på vinterkräksjuka.
Så här smittar det
- Direkt/indirekt kontakt med smittad person. Viruset är inte luftburet utan sprids genom till exempel dörrhandtag, toalettsitsar och liknande.
- Genom mat som hanterats av smittad person.
- Råa skaldjur eller mat som inte har upphettats tillräckligt.
- I sällsynta fall genom dricksvatten.
Symtom på vinterkräksjuka
Inkubationstiden är 12-48 timmar, därefter drabbas den smittade av:
- plötsligt illamående
- kräkningar
- diarré
- eventuellt magsmärtor
Kräkningar och diarréer pågår i cirka en till tre dagar.
Förebyggande åtgärder
- Det går att undvika vinterkräksjukan genom att hålla god hand- och livsmedelshygien. Att tvätta händerna är A och O. Det är speciellt viktigt att tvätta händerna med tvål efter toalettbesök och före måltid. Tyvärr räcker inte handsprit.
- Om du är sjuk ska du inte laga mat åt andra personer.
- Något vaccin finns inte.
Om man har fått vinterkräksjukan förlorar kroppen mycket vätska. Då är det viktigt att återställa vätskebalansen genom att dricka vatten. Magen kan reagera så att det blir svårt att behålla vätskan, drick därför lite i taget, i små klunkar.
Förutom vatten kan du behöva ersätta salter och mineraler, ett bra alternativ är då speciell vätskeersättning i form av brustabletter (till exempel ”Resorb”) som finns på apotek.
Det går bra att äta igen så fort du inte längre har lös avföring. Välj gärna skonsam mat som lättrostat bröd, kokt ris, hårdkokt ägg, kokt fisk och banan.
Källa: Netdoktor.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.