1 oktober 2022
Search
Generic filters
antibiotika
Foto: Ulrike Leone from Pixabay

139

Försäljningen av antibiotika fortsätter att minska

Försäljningen av antibiotika i Sverige minskade under det första halvåret 2019 med i genomsnitt 4,9 procent.

Folkhälsomyndighetens andra kvartalsrapport för 2019 visar att den nedåtgående trenden för antibiotikaförsäljningen på recept fortsätter. Under det första halvåret 2019 hämtade vi i Sverige ut i genomsnitt 287 antibiotikarecept per tusen invånare. Jämfört med samma period 2018 är detta en minskning med 4,9 procent. Särskilt stor är minskningen när det gäller barn i åldrarna 0-6 år.

Men det är bara två regioner, Västerbotten och Jämtland, som har nått det uppsatta patientsäkerhetsmålet på 250 uthämtade antibiotikarecept per tusen invånare. Skillnaderna mellan regionerna är fortsatt stora. Men i alla regioner pekar kurvan över antibiotikaförsäljningen nedåt.

Antibiotika är läkemedel som används för att behandla infektioner som orsakas av bakterier. Antibiotikaresistens innebär att bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika. Det är ett allvarligt och växande folkhälsoproblem både i Sverige och i världen.

I Sverige är det runt 25 myndigheter som på olika sätt arbetar med antibiotikaresistens.

Ju mer vi använder, desto snabbare ökar antibiotikaresistensen. Med ökad antibiotikaresistens blir infektioner svårare eller omöjliga att bota vilket i sin tur orsakar stort lidande och höga kostnader för sjukvården.

Modern sjukvård är beroende av effektiva antibiotika vid exempelvis cancerbehandlingar, transplantationer och operationer eftersom de innebär en ökad infektionsrisk. Därför är det viktigt att det används rationellt – bara när det behövs och på rätt sätt.

Källa: Läkemedelsvärlden

LÄS MER: Därför är det dumt att dricka alkohol när du tar antibiotika

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters
Liknande frågor

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

1 oktober 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.