15 augusti 2022
Search
Generic filters
hamstring
Apotek och andra butiker ska nu motverka att människor hamstrar läkemedel. Foto: Apotek Hjärtat.

53

Apotek och detaljhandel uppmanas motverka hamstring av läkemedel

Läkemedelsverket rekommenderar nu apotek och detaljhandel att hjälpa till att motverka hamstring av läkemedel till följd av utbrottet av covid-19. Läkemedelsverket har fått signaler om en ökad efterfrågan på vissa läkemedel på enskilda apotek och försäljningsställen.

Apotek och detaljhandel bör begränsa hur mycket receptfria läkemedel som kan köpas av varje enskild kund. Apoteken rekommenderas också att begränsa utlämnandet av receptbelagda läkemedel så det täcker patientens behov under en tremånadersperiod.

– Vi vill uppmana alla berörda att göra vad de kan för att motverka överdrivna inköp av läkemedel, säger Catarina Andersson Forsman, generaldirektör vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

– För patienter och konsumenter med normala behov innebär rekommendationen inga stora förändringar, men det kan hjälpa oss att motverka eventuell hamstring.

Läkemedelsverket fick den 12 mars 2020 regeringens uppdrag att öka samordningen för att säkra tillgången till läkemedel i Sverige till följd av covid-19-pandemin. I uppdraget ingår att undersöka vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera risken för läkemedelsbrist med koppling till utbrottet av covid-19.

– Enstaka apotek och försäljningsställen har signalerat om ökad efterfrågan på vissa produkter, vilket har lett till att vissa läkemedel tillfälligt har tagit slut i sortimentet, säger Catarina Andersson Forsman.

LÄS MER: Så lång är hållbarheten för paracetamol.

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

15 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.