23 september 2022
Search
Generic filters
bakpulver

1 613

Bakpulver hjälper inte mot urinvägsinfektion

Jag läste på nätet att bakpulver kan användas för att behandla urinvägsinfektion, UVI. Det låter konstigt men vill höra hur du ser på saken. Finns det några bevis eller studier som visar att det fungerar?

Lotta

Vissa människor har väldigt lätt att få urinvägsinfektion, och kvinnor har lättare att få det än män. Att ta antibiotika regelbundet är inte så bra, så jag förstår att man söker sig till andra alternativ.

Vatten med lite bakpulver, som innehåller bikarbonat, är en huskur som påstås hjälpa vid just UVI. Mekanismen skulle vara att bakpulver neutraliserar syran i urinen, vilket påstås minska symtomen på UVI och gör att kroppen bättre kan bekämpa bakterierna som orsakar infektionen.

Men det finns inga starka vetenskapliga bevis för att det kan bota eller skydda mot UVI, även om vissa människor upplever att det minskar deras obehag.

Det är inte heller helt säkert att ta bakpulver på det här viset, eftersom det är noga med doseringen. Studier har rapporterat att saltbalansen kan rubbas i kroppen, och att andningen kan påverkas. Andra komplikationer som har rapporterats är illamående, diarré, kräkning och magsmärtor.

Så jag rekommenderar inte bakpulver för att behandla urinvägsinfektion.

LÄS MER: Du bör inte dricka alkohol när du har urinvägsinfektion

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters
Liknande frågor

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

23 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.