Allt fler studier stärker bevisen att många drabbas av långtidssymtom av covid 19. Den senaste analysen av data från tusentals användare av appen COVID Symptom Study i Storbritannien, USA och Sverige visar att 1 av 20 studiedeltagare med bekräftad covid-19 som fortsatt att rapportera i appen får symtom som håller i sig i mer än åtta veckor.
De flesta personerna (3 340 personer, 79,9 procent) i studien med bekräftad covid-19 rapporterade symtom i genomsnitt i elva dagar. Men:
- ungefär 1 av 7 (13,3 procent, 558 deltagare) hade symtom som bestod i minst fyra veckor,
- ungefär 1 av 20 (4,5 procent, 189 deltagare) hade kvarvarande symtom efter åtta veckor, och
- 1 av 50 (2,3 procent, 95 användare) drabbades längre än tolv veckor.
Siffrorna skilde sig inte åt mellan de tre deltagarländerna i studien – Storbritannien, USA och Sverige
Studien inkluderade 4 182 deltagare i COVID Symptom Study som rapporterat sin hälsa regelbundet både före och efter ett positivt test för pågående infektion. Forskarna studerade just dessa personer för att vara säkra på att deltagaren definitivt hade sjukdomen och inte bara liknande symtom.
Äldre personer löper större risk att drabbas av långdragna symtom än yngre personer. BMI verkar också spela roll, där personer som utvecklar långtidscovid har ett något högre genomsnitts-BMI än personer med korttidscovid. Män löper större risk att läggas in på sjukhus med covid-19 men kvinnor verkar ha en något högre risk att drabbas av långtidscovid. Forskarna upptäckte också att i det här studiematerialet så hade personer med astma högre risk att utveckla långtidscovid.
En viktig upptäckt är också att ju fler symtom en person hade den första veckan, desto mer troligt var det att hen fick långdragna symtom.
Den symtom som dominerar vid långtidscovid är respiratoriska symtom som hosta och andfåddhet, samt svår trötthet och huvudvärk. I en annan grupp sågs dock symtom från andra delar av kroppen som hjärnan, magtarmkanalen, hjärtat (såsom hjärtklappning eller ökad hjärtfrekvens), samt domningar eller stickningar och koncentrationsproblem.
I programmet Vetenskapens värld på SVT från den 1 november 2020 tas det upp att alltfler rapporter kommer om att coronaviruset kan ha långtidseffekter – att det förstör luktsinne, ger kronisk trötthet och huvudvärk. Håller långtidssymptom av covid-19 på att bli ett nytt problem för tusentals svenskar? Man tog också upp de kommande vaccinerna mot covid-19 och hur de kommer att stärka vår motståndskraft mot coronaviruset.
Källa: Lunds universitet, Vetenskapens värld.
LÄS MER: GUIDE: Detta behöver du veta om det nya coronaviruset
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.