31 januari 2023
Nationella vaccinationsveckan
Nationella vaccinationsveckan syftar till att få fler människor att ta vaccin mot covid 19. Foto: Alexandra_Koch från Pixabay

34

Nationella vaccinationsveckan mot covid-19 börjar idag

Idag måndag 14 mars börjar den nationella vaccinationsveckan. Den syftar till att få fler människor i Sverige att ta vaccin mot covid 19.

Pandemin är inte över och covid-19 sprids fortfarande. Men cirka en miljon människor har ännu inte tagit sin första dos i Sverige. Om vi alla vaccinerar oss så skyddar vi oss själva och andra mot svår sjukdom och död.

De som är ovaccinerade har en ökad risk att bli smittade och bli allvarligt sjuka i covid-19. Om du inte är vaccinerad mot covid-19boka en tid så snart du kan.

Vaccinationen skyddar mot allvarlig sjukdom

Idag är det framför allt ovaccinerade personer som blir svårt sjuka och dör.

Idag måndag 14 mars börjar den nationella vaccinationsveckan. Den syftar till att få fler människor i Sverige att ta vaccin mot covid 19.

Ovaccinerade har en mycket större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 och behöva vård på sjukhus. Under november–december 2021 vårdades fyra gånger fler ovaccinerade på sjukhus med covid-19 jämfört med vaccinerade. För att skydda sig är det viktigt att vaccinera sig mot covid-19.

I Sverige har vi med gemensamma krafter nått en hög vaccinationstäckning. Vaccinet är det viktigaste verktyget mot covid-19 men fortfarande har cirka en miljon människor inte tagit sin första dos. Under vecka 11 den 14-20 mars 2022 fokuserar vi på att få fler att vaccinera sig – för att skydda sig själva och andra.

Det finns idag personer som av olika orsaker har en tveksamhet inför vaccination. Vissa har inte nåtts av erbjudandet om vaccination och en del har valt att avstå men alla ska ha den kunskap de behöver för att välja vaccination. Regionerna har god kapacitet att vaccinera – håll utkik efter var och när på 1177.se.

Vaccinerna är effektiva och säkra

Vaccinerna mot covid-19 har genomgått stränga krav på säkerhet för att bli godkända. I Sverige används bara vaccin som har godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Fåtal biverkningar av vaccinerna mot covid-19

Efter en vaccination kan man känna sig trött, få feber och ont i huvudet men det är mycket ovanligt med allvarliga biverkningar. Av drygt 20 miljoner vaccindoser givna mot covid-19 i Sverige (mars 2022) har ungefär 100 000 rapporter om misstänkta biverkningar kommit in till Läkemedelsverket. Det är mindre än 0,05 procent av det totala antalet vaccindoser.

Idag måndag 14 mars börjar den nationella vaccinationsveckan. Den syftar till att få fler människor i Sverige att ta vaccin mot covid 19.

 

LÄS MER: GUIDE: Detta behöver du veta om coronaviruset

Källa: Folkhälsomyndigheten

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som 1 034 andra och prenumerera på nyhetsbrevet. Det är gratis!

Varje onsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Liknande artiklar

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

31 januari 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.