30 september 2023
reumatiskt läkemedel
Foto: mohamed Hassan from Pixabay

219

Tocilizumab minskar tiden i respirator vid svår covid-19

Läkemedlet tocilizumab som används mot bland annat ledgångsreumatism kan kraftigt förkorta tiden i respirator och minska vårdtiden för svårt sjuka covid-19-patienter. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.

Den retrospektiva studien initierades i mars 2020, under ett tidigt stadium av covid-19-pandemin, och omfattar 87 patienter med svår covid-19 som behandlats på intensivvårdsavdelning (IVA) vid Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. 29 av patienterna fick tocilizumab, ett läkemedel som är godkänt för behandling av bland annat ledgångsreumatism och som blockerar den så kallade IL-6-receptorn för att motverka virusorsakad hyperinflammation (cytokinstorm). Hyperinflammation orsakad av det nya coronaviruset är central i sjukdomsförloppet och leder till ökade nivåer av cytokinen IL-6, vilket är förknippat med svårare sjukdomsbild.

– Artikeln är enligt vår kännedom den första i Sverige som presenterar resultat av specifik läkemedelsintervention vid svår covid-19-sjukdom, säger Piotr Nowak, forskare vid Karolinska Institutet och infektionsläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge, som lett studien.

Betydligt kortare vårdtid

Skillnaderna mellan behandlingsgruppen och kontrollgruppen var signifikant. De som fick tocilizumab hade betydligt kortare inneliggande vårdtid, inklusive tid i respirator, jämfört med de som fick standardbehandling. Tiden i respirator förkortades med tio dagar, vårdtiden på IVA förkortades med åtta dagar och den totala vårdtiden på sjukhus förkortades med tio dagar. Behandlingen var inte förknippad med allvarliga biverkningar.

– Det verkar alltså gå att påverka inflammationen i kroppen med det här läkemedlet och på så vis hjälpa svårt sjuka covid-19-patienter. Nu behöver resultaten bekräftas i en större studie där patienterna lottas till behandling med tocilizumab eller annan behandling, säger Piotr Nowak.


Studiedesign

Den aktuella studien är en så kallad retrospektiv kohortstudie, som innebär att man utgår från resultatet och i efterhand tittar tillbaka på sådant som redan har skett, i detta fall vem som fått läkemedelsbehandling och inte. Retrospektiva studier är vanligen lättare att genomföra och mindre resurskrävande än prospektiva (framåtblickande) studier. Nackdelarna är att resultaten är mindre pålitliga eftersom det är svårare att kontrollera för olika påverkande faktorer. Mest pålitliga resultat kan man få från randomiserade kontrollerade studier där deltagarna slumpmässigt (randomiserat) väljs till den grupp som får den behandling som ska studeras eller till en kontrollgrupp.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Internal Medicine den 3 augusti 2020.


LÄS MER: GUIDE: Detta behöver du veta om det nya coronaviruset

 

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som 979 andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Liknande artiklar

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

30 september 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.