handtvättandet
Antalet aboratorierapporterade fall av calicivirus (noro- och sapovirus) mellan 2016-2020 samt medel för de tre senaste säsongerna. Källa: Folkhälsomyndigheten.

Det idoga handtvättandet har effekt på vinterkräksjukan också

Enligt Folkhälsomyndigheten, som inte bara arbetar med Covid-19 just nu, sjunker antalet fall av vinterkräksjuka drastiskt just nu. FHM menar att det hänger samman med de striktare hygienriktlinjerna som har införts med anledning av coronapandemin just nu, som orsakar Covid-19.

I sin Calicivirusrapport för vecka 13 2020 (23-29 mars) skriver FHM att ”Antalet rapporterade fall per vecka har sjunkit avsevärt jämfört med veckan innan.”

handtvättandet
Antalet laboratorierapporterade fall av calicivirus (noro- och sapovirus) mellan 2016-2020 samt medel för de tre senaste säsongerna. Källa: Folkhälsomyndigheten.

 

I grafen ovan är den lila streckade linjen medeltalet fall för de tre senaste säsongerna (2016-2019). De gröna staplarna är för vintern 2019/2020 och visar en kraftig minskning jämfört med tidigare säsonger.

FHM skriver si sin rapport: ”Även om en del laboratorier inte skickat in någon statistik för vecka 13 ser vi en betydande minskning av antal fall jämfört med medel för de tre senaste säsongerna. Skälet till att vi nu ser jämförelsevis få fall beror till stor del på de restriktioner och uppmaningar till skärpa hygienrutiner som införts med anledning av covid-19 pandemin. Vi har definitivt passerat toppen och befinner oss nu antagligen i slutet av vinterkräksjukesäsongen 2019-2020.”

Alltså kommer vinterkräksjukan dö ut ca sju veckor tidigare den här säsongen än tidigare.

LÄS MER: Vitpeppar hjälper inte mot vinterkräksjuka.

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
handtvättandet

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

INFEKTIONER?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
infektioner, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.