Det idoga handtvättandet har effekt på vinterkräksjukan också
Antalet aboratorierapporterade fall av calicivirus (noro- och sapovirus) mellan 2016-2020 samt medel för de tre senaste säsongerna. Källa: Folkhälsomyndigheten.

Det idoga handtvättandet har effekt på vinterkräksjukan också

Enligt Folkhälsomyndigheten, som inte bara arbetar med Covid-19 just nu, sjunker antalet fall av vinterkräksjuka drastiskt just nu. FHM menar att det hänger samman med de striktare hygienriktlinjerna som har införts med anledning av coronapandemin just nu, som orsakar Covid-19.

I sin Calicivirusrapport för vecka 13 2020 (23-29 mars) skriver FHM att ”Antalet rapporterade fall per vecka har sjunkit avsevärt jämfört med veckan innan.”

Det idoga handtvättandet har effekt på vinterkräksjukan också
Antalet laboratorierapporterade fall av calicivirus (noro- och sapovirus) mellan 2016-2020 samt medel för de tre senaste säsongerna. Källa: Folkhälsomyndigheten.

 

I grafen ovan är den lila streckade linjen medeltalet fall för de tre senaste säsongerna (2016-2019). De gröna staplarna är för vintern 2019/2020 och visar en kraftig minskning jämfört med tidigare säsonger.

FHM skriver si sin rapport: ”Även om en del laboratorier inte skickat in någon statistik för vecka 13 ser vi en betydande minskning av antal fall jämfört med medel för de tre senaste säsongerna. Skälet till att vi nu ser jämförelsevis få fall beror till stor del på de restriktioner och uppmaningar till skärpa hygienrutiner som införts med anledning av covid-19 pandemin. Vi har definitivt passerat toppen och befinner oss nu antagligen i slutet av vinterkräksjukesäsongen 2019-2020.”

Alltså kommer vinterkräksjukan dö ut ca sju veckor tidigare den här säsongen än tidigare.

LÄS MER: Vitpeppar hjälper inte mot vinterkräksjuka.

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Missa inga viktiga nyheter och information!

Gör som 1 443 andra hälsointresserade. Prenumerera gratis på nyhetsbrevet som kommer varje torsdag kväll kl 19 med veckans alla frågor & svar.

Genom att prenumerera får du också:
• våra 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning
• möjlighet att läsa 16 andra ämnesspecifika nyhetsbrev
• kunskap att använda dina läkemedel på bästa sätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.