14 augusti 2022
Search
Generic filters
Isay
Isay hjälper troligen inte alls mot UVI.

255

Hjälper Isay mot urinvägsinfektioner?

Jag har återkommande problem med urinvägsinfektioner. Fick tips av en väninna att prova något som heter Isay i förebyggande syfte. Fungerar det?

Anna T

Isay är en medicinteknisk produkt som innehåller extrakt av tranbär. Detta når urinvägarna via njurarna. När det når blåsan binds transbärsextraktet vid bakterierna som orsakar infektionen så att de inte får fäste vid slemhinnan, utan i stället spolas ut ur kroppen med urinen.
Detta är vad tillverkaren påstår. De påstår att de har gjort fyra kliniska studier på 245 personer, men dessa är konfidentiella av konkurrensskäl och jag får inte tillgång till dem.

Isay fungerar troligen inte alls

I en stor studie från 2012 från universitetet i Stirling i Skottland, som slog samman resultat från 24 olika vetenskapliga studier, fastställer författaren Dr Ruth Jepson att tranbärsjuice troligen inte alls fungerar förebyggande mot urinvägsinfektioner.
Sedan tidigare rekommenderar varken 1177.se eller Läkemedelsverket tranbär som förebyggande behandling, eftersom det saknas vetenskapligt stöd. Trots det menar myndigheterna att man i vissa fall kan prova en kombination av tranbärsjuice, probiotika och ett bakteriehämmande läkemedel som är anpassat för urinvägarna om du har besvär med urinvägsinfektioner som kommer tillbaka ofta.
1177.se skriver: ”Det finns ett svagt vetenskapligt stöd för att en sådan behandling kan hjälpa. Läkemedlet gör att bakterierna får svårare att föröka sig. Det har en så kallad antibakteriell påverkan på urinen. Prata med din läkare för att se om denna behandling kan vara aktuellt för dig. Oftast kan du ta behandlingen i sex månader.”
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 37 2013. Uppdaterad 11 december 2021. 
LÄS MER: Bakpulver hjälper inte mot urinvägsinfektion

Uppdatering 21-03-09
Läkemedelsverket publicerade idag ett beslut från den 15 februari 2021 att man förbjuder företaget bakom Isay, Midsona, att släppa ut och tillhandahålla kapslar innehållande extrakt av tranbär som medicinteknisk produkt, på den svenska marknaden. Produkten marknadsförs som en CE-märkt medicinteknisk produkt till svenska konsumenter och anges förebygga och behandla urinvägsinfektion.
Läs mer här.

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 29 november 2016 @ 10:00

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.