Bältrosvaccin Shingrix
Bältrosvaccin. Shingrix. Foto: Liz Masoner från Pixabay

Nytt bältrosvaccin skyddar dig över 50 år

Personer från 50 år och uppåt har tidigare varit svåra att effektivt skydda från bältros med vaccin. Nu har ett nytt bältrosvaccin – Shingrix – mot bältros tagits fram med en skyddseffekt på mer än 90 procent hos människor över 50 års ålder.

Shingrix ska användas för att förebygga bältros (herpes zoster) hos personer över 50 år. Vaccinet ges intramuskulärt och för ett fullgott skydd behövs två injektioner med två månaders
mellanrum.

Alla som någon gång har haft vattkoppor riskerar att få bältros, eftersom man som en konsekvens av vattkoppor bär på det virus (varicella zoster-viruset) som kan utlösa bältros. Enligt en svensk studie har cirka 98 procent av alla barn i åldern 9–12 år haft bältros och bär på antikroppar mot varicella zoster-viruset.

Det innebär att praktiskt taget alla i Sverige löper risk att utveckla bältros under sitt vuxna liv. 1 av 4 i Sverige får bältros under sin livstid. I allmänhet får man bältros bara en gång, även om man kan få sjukdomen flera gånger. Två tredjedelar av de som drabbas är över 50 år och efter 85 års ålder har mer än hälften haft bältros.

Risken för bältros ökar med åldern eftersom immunförsvarets förmåga att skydda sig mot infektioner avtar med stigande ålder. Vaccinet utvecklades specifikt för att kompensera för immunförsvarets sämre effekt till följd av det naturliga åldrandet.

Sverige har som som fjärde land i världen (efter USA, Kanada och Tyskland) fått tillgång till en begränsad mängd av vaccinet.

LÄS MER: Vad hjälper mot smärtan vid bältros?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

2 kommentarer

  1. Hej, jeg leser i FASS at Shingrix ikke er tilgjengelig, men også ikke restnotert. Vil almenheten få Shingrix i løpet av den neste tiden eller er den trukket fra det svenske markedet?
    Jeg bor på Gotland og er henvist på mottakelser på øya.

    Mvh Ingrid Narverud

    • Hej Ingrid
      Jag var i kontakt med GSK som tillverkar Shingrix. Vaccinet finns hos privata vaccinatörer. GSK Sverige fick en begränsad mängd vaccin det här året. Eftersom man ska ha två doser av vaccinet, ville företaget säkerställa att alla ska få två doser. Det kan man inte garantera om det släpps fritt. Därfrö valde man att det här året enbart tillhandahålla det via vaccinatörer. Deras förhoppning är att nästa år ska det finnas en större mängd vaccin i Sverige så att man då kan erbjuda det till fri receptförskrivning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.