27 september 2022
Search
Generic filters

319

Skyddar kolloidalt silver mot infektioner?

Vi är några vänner som har diskuterat kolloidalt silver. Det sägs att det är bra mot virus och bakterier.

Att det exempelvis skulle skydda mot eller kunna behandla sådant som urinvägsinfektion, förkylning, öroninflammation och liknande.

Stämmer det?

Gunilla

Kolloidalt (finfördelat) silver påstås vara en bra vattenrenare som dödar svampar, virus, bakterier och encelliga parasiter. I sårsalvor och förbandsmaterial används silver i saltform, för att döda mikroorganismer. Däremot finns det inga vetenskapliga studier av hög kvalitet som visar att det skulle minska risken för eller förebygga infektioner som du nämner ovan.

Det finns hälsorisker med att använda kolloidalt silver, speciellt om man använder det under lång tid. Silverpartiklarna är väldigt små och reagerar lätt med andra ämnen och kan binda till bland annat proteiner och förändra eller påverka celler. Finfördelat silver under lång tid kan också orsaka argyria, som ger en skiffergrå/gråblå permanent missfärgning av framför allt hud och ögonvitor, men även inre organ.

På grund av dessa hälsorisker finns kolloidalt silver inte med i EU:s förordning med ämnen som är godkända att ingå i kosttillskott. Jag rekommenderar det inte.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 18 2019.

LÄS MER: Vilken huskur för urinvägsinfektion passar med Waran?

 

close
Dela det här med dina vänner

2 svar

  1. Men snälla..! Var har du fått uppgiften om att man får argyria av kolloidalt silver ifrån? Tror det är endast två personer man hänvisar till som fått det MEN av silvernitrat som man alltså fortfarande förväxlar med KS. Jag och många med mig har använt ks i många år utan att bli drabbad. Det har t o m utfästs en belöning på 100.000 till den som bevisligen fått det utav produkten men ännu har ingen hört av sig. Mycket skitsnack utan bevis då det gäller ks tycker jag. Undrar varför.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

27 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.