hepatit C
Foto: Health Solutions

85

Snabbt anonymt test hittar smittade med hepatit C

PRESSMEDDELANDE

Utan att behöva uppsöka vården kan människor testa sig och få digital behandling om de är smittade med hepatit C. Genom att anonymt besvara tio frågor i mobilen, bedömer tjänsten ”Ingen ska ha hepatit C” från Karolinska Universitetssjukhuset och Health Solutions om en person är i riskgruppen för att vara smittad eller ej. Smittade personer får en remiss till provtagning och möjlighet till snabbt insatt behandling.

Runt 35 000 människor i Sverige lever med hepatit C, som är en allvarlig smittsam leversjukdom. Den som lever med obehandlad kronisk hepatit C riskerar inte bara att drabbas av skrumplever och levercancer utan också att sprida smittan vidare. Hepatit C ger vanligtvis inga symtom, men en del upplever trötthet. Det här gör att många är smittade utan att veta om det.

– Vår ambition är att bidra till WHO:s mål att eliminera hepatit C till år 2030. Med den här viktiga och enkla tjänsten vill vi nå smittade som vården inte når ut till idag, och underlätta för dem som är smittade med hepatit C, säger Maria-Teresa Essen-Möller, vd på Health Solutions.

hepatit c testGenom att anonymt svara på ett tiotal frågor i mobilen får personen reda på om hen ligger i riskzonen att vara smittad. De som är i riskzonen kan skapa en remiss för gratis provtagning, för att utesluta eller bekräfta smitta. Om man är smittad slussas man direkt vidare till ett digitalt vårdmöte där behandling inleds kort därefter.

– Jag har gjort testet och är nu mitt uppe i behandlingen. Det är väldigt smidigt och det stjäl ingen tid från jobb eller skola att behöva åka iväg till en mottagning. För människor som missbrukar känns det också bra att testet är helt anonymt, säger Kim, 28 år i Stockholm.

Idag finns det ny enkel tablettbehandling med få biverkningar som erbjuds alla smittade för att bota hepatit C.

– Idag kan vi i princip bota alla med kronisk hepatit C på åtta-tolv veckor. Det är fantastiskt, säger Ola Weiland, senior professor, överläkare och behandlande läkare i den digitala hepatit C kliniken.

Den 22-29 november går European Testing Week av stapeln. Det är ett initiativ från Världshälsoorganisationen WHO för att uppmärksamma och intensifiera frivillig testning av bland annat hepatit C. Det främsta målet med testveckan är att göra fler människor medvetna om de är smittade eller ej, och att göra att fler söker sig till vården och faktiskt erbjuds behandling och blir friska.

– Vår tjänst Ingen ska ha hepatit C ligger helt i linje med detta, genom att i samarbete med sjukvården möjliggöra snabb och enkel diagnos och tidigt insatt behandling, säger Maria-Teresa Essen-Möller.

– En nyckel till det är att möta patienterna där dessa befinner sig och koppla dem till vården.

Många som drabbas får hepatit C genom att de delar sprutor med varandra, till exempel narkomaner. Men sjukdomen kan också smitta vid samlag, eller om man har fått en blodtransfusion före 1992, eller fått blodtransfusion utomlands. Hepatit C ses fortfarande som en stigmatiserande sjukdom.

– Jag möter personer som skäms för att berätta att de är smittade, och andra som är oroliga för att de har smittat sina barn. Det är fortfarande en smitta som uppfattas som skamfylld och det har funnits patienter som gråter av lättnad när de friskförklaras, säger Soo Aleman, docent, överläkare och patientflödeschef kroniska infektioner, Karolinska Universitetssjukhuset.

LÄS MER: Kan jag dricka alkohol när jag tar antibiotika?

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Liknande artiklar

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

12 september 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.