Gullris
Gullris är urindrivande och motverkar både inflammationer och bakterietillväxt. Foto: Åsa Nord.

Gullris hjälper vid urinvägsinfektion

ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Jag föreställer mig att de flesta som har en trädgård, åtminstone en gammaldags och halvstor trädgård, har kanadensiskt gullris (Solidago canadensis) där. Men jag gissar att det är få som vet om att den frodiga växten, med stora gula plymer, är en utmärkt hjälp vid urinvägsproblem. Den är urindrivande och motverkar både inflammationer och bakterietillväxt.

Gullris finns i flera av de naturmedel och kosttillskott som både apotek och hälsokosten säljer för att användas vid urinvägsbesvär. Ofta i kombination med andra njurstödjande örter, t ex björk och åkerfräken.

För den som får lindriga urinvägsinfektioner eller som drabbas ofta kan det vara värt att testa gullris när känningarna kommer. Den som mår dåligt och har mycket ont ska förstås ta hjälp av läkare och få antibiotika om det behövs. Men annars finns inte mycket att förlora på att prova ett te med gullris.

På bilden ovan finns två olika gullris, det är främst på blommorna man ser skillnaden. Men det odlade kanadensiska och det vilda gullriset Solidago virguarea fungerar precis lika bra. Att jag har båda i min trädgård är mest lite ”örtnördigt”.

Gullris innehåller också estersaponiner som kan verka hämmande på svampinfektioner, till exempel candidainfektioner i munnen och i slidan.

Det fanns en tid då det också påstods att gullris kunde få lösa tänder att växa fast. Nja, det tror vi nog inte på; men kanske som munsköljning vid inflammationer i tandköttet.

Örthälsningar i mörk november

/Åsa

LÄS MER: Hur kan Hiprex helt ta bort mina urinvägsinfektioner?

 

 

Gullris

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
Gullris

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

INFEKTIONER?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
infektioner, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.