nitrofurantoin

Är nitrofurantoin rätt medicin för min UVI?

Jag har urinvägsinfektion 2-3 gånger per år, och har alltid tidigare fått Furadantin.

Men nu senast skrev läkaren istället ut nitrofurantoin till mig.

Har jag fått fel medicin eller är det samma sak? 

Bella

Nej då, du har fått rätt medicin. Nitrofurantoin är den verksamma substansen i produkten Furadantin.

Det är ett bakteriehämmande antibiotika och används för att behandla urinvägsinfektion. Läkemedlet kan även användas förebyggande om du ofta får urinvägsinfektion.

Exakt hur det fungerar är inte helt klart, men på något sätt påverkas bakteriernas ämnesomsättning så att de inte kan föröka sig. Läkemedlet tas snabbt upp i tarmen, sprider sig i kroppen och börjar verka i urinen redan inom en halvtimme. Du bör känna dig bättre inom ett par dygn. Gör du inte det ska du ta kontakt med läkaren igen.

Ta tabletterna tillsammans med en måltid. Då får du bättre verkan av läkemedlet, samtidigt minskar risken för att du ska må illa. Alkohol påverkar inte effekten av nitrofurantoin.

Det går normalt bra att använda nitrofurantoin om du är gravid. Men du ska inte använda läkemedlet när du ammar barn som är yngre än en månad. Nitrofurantoin passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet. Om du behöver använda läkemedlet när du ammar barn som är över en månad bör du rådgöra med läkare.

LÄS MER: Kan jag dricka alkohol när jag tar antibiotika?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

2 kommentarer

  1. Verkning effekt är antsceptik tror jag och kom inte in i kroppen men rengör hela urinväg till urin… Enligt min professor på universitet. Men det var 95. Det har kommit kanske nåt nytt… Hur quinoloner verkar är faktisk oklar…

    • Det stämmer, ett antiseptiskt medel eller antiseptikum används på en kroppsyta för att döda eller hämma tillväxten av mikroorganismer såsom bakterier. Sen kan den dödande eller hämmande effekten skilja åt mellan olika preparat. För just nitrofutantoin är den exakta verkningsmekanismen okänd, men läkemedlet hämmar sannolikt bakteriernas proteinsyntes samt kan orsaka skador på bakteriellt DNA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.