urinvägsinfektioner hemmatest
Hemmatestet består av en digital biosensor som klarar av att upptäcka bakterierna direkt i urinen med ett minimalt antal steg. Doppa, vänta ett antal timmar och räkna sedan färgprickarna, själv eller med en mobilkamera. Foto: Emre Iseri

Världens första välfungerande hemmatest för urinvägsinfektioner

Nu har forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm tagit fram och utvärderat en teststicka som med tillräcklig hög känslighet kan upptäcka bakterier i urin. Två av poängerna med stickan är att användaren själv ska kunna använda den hemma och att testet faktiskt fungerar. Arbetet har precis publicerats i en vetenskaplig tidskrift.

Urinvägsinfektioner är en av de mest vanliga bakteriella åkommor som drabbar människan. Över 50 procent av alla kvinnor råkar ut för infektionen minst en gång i livet.

De tester som idag kan köpas för hemmabruk är dock inte är tillräckligt bra. De visar ofta ett negativt svar trots pågående infektion. Det är här forskarnas version kommer in i bilden då den presterar bättre.

– Vi har visat att detektionen av Escherichia coli-bakterier, den som vanligtvis orsakar urinvägsinfektioner, är i klass med kliniska tester på sjukhus. Det vill säga ligger runt 89 procent känslighet i jämförelse, säger Wouter van der Wijngaart, professor i mikro- och nanosystem vid KTH.

Med 89 procent menar forskarna att 25 av 28 teststickor klarade att känna av om urinen innehöll fler än 100 000 bakterier mer milliliter, hade en potentiell koncentration (mellan 1 000 och 100 000 bakterier per milliliter) eller inte påvisade infektion (färre än 1 000 bakterier per milliliter).

– Det finns tester som är tillräckligt bra, till exempel sådana som återfinns på vårdcentraler eller sjukhus, men de kräver utbildad personal. Det tar också en till flera dagar innan testsvar kan fås. Som ett resultat av detta behandlas ofta patienten med antibiotika oavsett om detta behövs eller inte, säger Emre Iseri, forskarstuderande vid avdelningen för Mikro- och nanosystem vid KTH.

Att behandla människor som inte har urinvägsinfektion bidrar till en ökad antibiotikaresistens i samhället.

I forskningsarbetet och -studien presenterar forskarna en digital biosensor som klarar av att upptäcka bakterierna direkt i urinen med ett minimalt antal steg. Doppa, vänta ett antal timmar och räkna sedan färgprickarna, själv eller med en mobilkamera.

Förutom redan nämnda fördelar med testet framhåller forskarna att tekniken lätt borde kunna vidareutvecklas till att detektera vilken typ och dos av antibiotika som bör användas.

Källa: KTH

LÄS MER: Hur kan Hiprex helt ta bort mina urinvägsinfektioner?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
urinvägsinfektioner

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

INFEKTIONER?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
infektioner, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.