Inflectra
Image by Ben Kerckx from Pixabay

Varför bytte läkaren till Inflectra istället för Remicade?

Senast när jag var hos läkaren bytte hon min Remicade till Inflectra istället. Jag tänkte inte så mycket på det då, men nu undrar jag vad det var hon egentligen gjorde? Och varför?

Hon berättade säkert men jag var lite stressad över situationen. 

Jag har reumatoid artrit, ledgångsreumatism, och har haft Remicade i säkert tio år nu. Det har fungerat så bra och jag vill inte att symtomen ska komma tillbaka för att hon bytte medicin.

Stina

Du kan vara helt lugn. Du har fått samma sak som tidigare, Inflectra är bara en lite annan variant.

Inflectra är en så kallad biosimilar, en kopia av det biologiska läkemedel du hade tidigare, Remicade. Den aktiva kemiska substansen heter infliximab och finns i båda läkemedlen, samt i andra kopior som heter Remsima.

När patenten går ut för biologiska läkemedel, precis som för vanliga läkemedel, kan vilket företag som helst tillverka dessa. De kallas då biosimilarer, för att visa att det är en biologisk kopia till ett biologiskt läkemedel. Samma finns för vanliga, icke-biologiska läkemedel, men kallas då för generika.

De första biosimilarerna kom för ca 5 år sedan. Idag är kunskapen och erfarenheten av dem bra så de används mer och mer. Den primära (och enda) anledningen till att använda biosimilarer, istället för de biologiska originalen, är att sparar pengar. På det viset får fler människor möjligheten att få behandling med biologiska läkemedel. Mer behandling för pengarna helt enkelt.

Stora komplicerade molekyler

Biologiska läkemedel är stora kemiska molekyler, väldigt komplicerade, en sorts protein som binder sig till ett specifikt mål i kroppen och där ofta blockerar en process eller signalväg som har gått fel.

Kännetecknande för biosimilarer, och för generika, är att de är billigare än originalet, men den medicinska effekten är lika bra.

Just Inflectra, som du har fått nu, är ett antiinflammatoriskt läkemedel som innehåller den aktiva substansen infliximab. Det är godkänt att används hos vuxna vid följande inflammatoriska sjukdomar:

  • reumatoid artrit
  • psoriasisartrit
  • ankyloserande spondylit (Bechterews sjukdom)
  • psoriasis

Inflectra används också hos vuxna och barn, 6 år och äldre, vid:

  • Crohns sjukdom
  • ulcerös kolit

Inflectra fungerar genom att specifikt binda sig till TNF alfa (tumörnekrosfaktor alfa) och blockera dess funktion. TNF alfa medverkar i inflammatoriska processer i kroppen, så genom att blockera dem kan inflammationen i kroppen minskas.

LÄS MER: Kan kortison ersättas med något annat?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.