Kandesartan

Kandesartan används vid högt blodtryck och vid hjärtsvikt. Det tillhör gruppen angiotensinreceptorblockerare, även kallade angiotensin-2-antagonister, och finns i läkemedlen Atacand, Candesarstad, Candesartan, Candexetil, Kairasec, Kandrozid.

Används så här

Används för att sänka blodtrycket när det är för högt, och vid hjärtsvikt efter t ex en hjärtinfarkt.

Fungerar så här

När blodcirkulationen i kroppen är försämrad, till exempel som en följd av hjärtsvikt, blir även genomblödningen av njurarna försämrad. För att inte njurarna ska fungera sämre kompenserar kroppen den försämrade genomblödningen bland annat genom att bilda ett ämne som kallas angiotensin-2. Detta ämne gör bland annat att blodkärlen i kroppen drar ihop sig. Då stiger blodtrycket kraftigt och det kommer mer blod till njurarna. Njurfunktionen förbättras, men istället får hjärtat arbeta mer. Det kan i längden leda till att hjärtat pumpar sämre.

Läkemedlet minskar den blodtryckshöjande effekten av angiotensin-2. Då vidgas blodkärlen. Det leder till att blodtrycket sjunker. Vid hjärtsvikt får hjärtat avlastning och behöver inte arbeta lika hårt.

Blodtryckssänkningen kommer snabbt efter att du har tagit läkemedlet och den varar upp till ett dygn. När du börjar behandlingen kan det dröja upp till fyra veckor innan blodtrycket har sjunkit maximalt. Om du tar läkemedlet mot hjärtsvikt kan det dröja flera veckor innan du känner någon förbättring.

 

Källa: 1177.se

 

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.