råa bladgrönsaker
Råa bladgrönsaker innehåller mycket nitrat som kan vara skadligt i höga doser. Foto: Aline Ponce från Pixabay

Är det farligt med råa bladgrönsaker?

Jag har alltid ätit mycket råa bladgrönsaker. Nu köper jag ofta påsar med bladspenat, färdig att äta. Det står på påsen att man kan fräsa dem i smör.

Jag läste nyligen i en tidning att man ”för säkerhets skull” ska förvälla spenat och mangold eftersom de innehåller nitrat, som är mindre bra för hälsan.

Jag har ätit råa spenatblad i många år utan att bli sjuk. Hur står det till egentligen?

92-årig gumma på landet

Råa bladgrönsaker innehåller mycket nitrat, som i kroppen kan omvandlas till nitrit, och båda kan vara skadliga om du får i dig för mycket. Om man får i sig väldigt höga mängder nitrit kan det orsaka sjukdomen methemoglobinemi. Sjukdomen innebär att förmågan att transportera syre i blodet försämras. Eftersom du har ätit det hela livet,…

Detta inlägg är tillgängligt för våra VIP-medlemmar.
Logga inBli medlem

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.