Cilantro är egentligen samma sak som koriander. Men ändå inte.
Det är samma växt, där koriander syftar på växtens frön, medan Cilantro syftar på de färska bladen från växten. Så när du stöter på ”färsk koriander” eller liknande i ett recept, är det egentligen Cilantro som avses.
Cilantro används ofta i både asiatiska och sydamerikanska kök och fungerar bra ihop med avokado, kyckling, fisk, lamm, linser, majonnäs, chili, fläsk, ris, tomater och skaldjur. Den ingår ofta i olika typer av salsa.
Inom traditionell folkmedicin runt om i världen används den bland annat för att skydda mot oxidativ stress, minska ångest, förbättra blodsockernivåerna, minska risken för urinvägsinfektion, diverse magproblem, hudirritation och mycket annat. I somras publicerades en amerikansk studie som visade att Cilantro innehåller ämnen som även kan ha kramplösande effekter.
Exakt hur alla dessa möjliga medicinska effekter känner forskarna dock till ganska lite om.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 5 2020.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.