Farliga kosttillskott
Foto: SVT

Farliga kosttillskott säljs fortfarande i Sverige

Kosttillskott som innehåller farliga ämnen säljs i svenska butiker, trots att de har belagts med försäljningsförbud. Det visar en kontroll som SVT Nyheter har gjort. I praktiken kan dessa farliga kosttillskott, trots förbudet, fortsätta säljas inom e-handeln och av andra butiker.

Ett kosttillskott sägs vara prestationshöjande och fettreducerande. Det innehåller en kombination av synefrin och koffein som kan skada centrala nervsystemet samt hjärtats och blodkärlens funktion. Det blev förbjudet att sälja i ett antal kommuner 2016, men fanns ändå tillgängligt för försäljning på en e-handelssajt.

En annan produkt är ett ayurvediskt kosttillskott som sägs lindra problem med urinvägar och matsmältning. 2013 fick den produkten saluförbud, sedan det upptäcktes att preparatet innehåller för höga halter av bly, arsenik och kvicksilver. Detta kosttillskott fanns också ute för försäljning men drogs in av butiken när SVT Nyheter kontaktade dem.

Ett annat kosttillskott sägs förstora brösten och innehåller ett ämne som är förbjudet av säljas inom EU. Det kunde man köpa på en e-handelssajt som enligt hemsidan säljer ”högkvalitativa kosttillskott”.

Flera svenska företag som sålt hälsofarliga produkter har plockat bort dessa ur sitt sortiment efter att SVT Nyheter kontaktat dem.

Det indiska företaget som tillverkar det ayurvediska preparatet skriver till SVT Nyheter att de inte känner till säljförbudet. Och att vissa tungmetaller är nödvändiga i ayuvervedisk medicin för att göra den mer verksam. Företaget skriver inte vad de för höga halterna 2013 beror på.

Källa: SVT

LÄS MER: Det finns många otillåtna kosttillskott på marknaden

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.