Salures med Kreatin

Går det bra att kombinera Salures med kreatin?

Jag har lite lättare hypertoni (högt blodtryck) och behandlar med Salures 2,5 mg. Kan jag kombinera Salures med Kreatin?

Jag tränar en hel del styrketräning och gjort det i många år. Enligt studier så ansamlas 2/3 av vätskan i musklerna och resten utanför med kreatintillskottet. Salures vidgar små blodkärl och påverkar njurarna utsöndra urin. Blir det dubbel effekt av den här kombinationen? alltså dubbelt blodtryckssänkande?

Kan njurarna ta ”skada” av att få signaler om att utsöndra vätska men jobba i ”onödan” för att kreatinet gör så att en del vätska samlas i musklerna? Jag är fullt frisk annars.

Syftet med kreatintillskott är att öka energibufferten och öka proteinsyntesen. Kreatin monohydrate är ett väl beprövat kosttillskott som många använder även inom elitidrotten, muskeluthålligheten och maxstyrkan ökar.

Stefan, 56

Kreatin är ett ämne som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. Det förekommer naturligt i muskler och förekommer i livsmedel från djurriket, så som kött och fisk.

Ja, du kan troligen kombinera kreatin och salures. Det finns inga interaktionsstudier gjorda vad jag kan hitta i världens största forskningsdatabas Pubmed. Jag hittar inte heller någon information om att kreatin skulle ha någon direkt påverkan på blodtrycket. Men om kreatin gör att man samlar på sig mer vätska borde det rimligtvis göra att blodtrycket stiger.

Nej, jag tror inte att det blir en dubbelt blodtryckssänkande effekt av att kombinera kreatin med Salures. Salures gör att vätska utsöndras, då blir det mindre vätska i kroppen och ett lägre blodtryck som resultat av det.

Nej, jag tror inte att njurarna kan ta skada, om vätska utsöndras ur kroppen borde vätskan i musklerna diffundera ut i systemet, så det borde inte vara i onödan.

Du kanske skulle köpa en blodtrycksmätare för att kunna mäta hemma, och hålla koll på trycket.

LÄS MER: Varför fick jag Propranolol för blodtrycket?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Missa inga viktiga nyheter och information!

Gör som 1 443 andra hälsointresserade. Prenumerera gratis på nyhetsbrevet som kommer varje torsdag kväll kl 19 med veckans alla frågor & svar.

Genom att prenumerera får du också:
• våra 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning
• möjlighet att läsa 16 andra ämnesspecifika nyhetsbrev
• kunskap att använda dina läkemedel på bästa sätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.