27 september 2022
Search
Generic filters
biverkningar av spironolakton

2 016

Är det stor risk att få biverkningar av spironolakton vid PMS?

Jag är 40 år gammal och har kraftig PMS. För det har jag fått Spironolakton 25 mg utskrivet att ta 2-3 dagar i samband att jag har jobbig PMS, med mycket vätskeansamling och viktökning. Jag har dock ej vågat prova då jag är rädd för biverkningar av spironolakton, framförallt bröstförstoring och rubbning av de vita blodkroppen, vilket kan göra att jag lättare får infektioner.

Är det stor risk att jag får biverkningar om jag endast tar en tablett om dagen i tre dagar? Är Spinolakton effektiv även om man ej tar det regelbundet?

Har även läst om ett nyare läkemedel istället för Spironolakton som heter eplerenon, är det nåt alternativ. Ska även tillägga att jag har lågt blodtryck.

Cian

Spironolakton är ett så kallat diuretikum, som används som blodtryckssänkande behandling genom att man kissar ut överflödig vätska i kroppen. Vid högt blodtryck används det kontinuerligt, i ditt fall bara tre dagar i månaden.

Biverkningar av spironolakton kan alltid uppkomma

Risken för biverkningar finns alltid, oavsett om du tar dem kontinuerligt eller bara tre dagar i månaden. Om det används kontinuerligt vänjer sig kroppen vid det och många biverkningar går över. Risken med att ta det “bara” tre dagar i månaden är att du får biverkningar varje gång, kroppen hinner inte vänja sig. Svårt att säga i förväg hur det kommer bli för dig. Prova i tre dagar vid eller före PMS, eller så som läkaren har ordinerat det, och se hur det går. Troligen kommer det gå bra och du kommer inte hinna känna av några biverkningar.

Ja, spironolakton är effektivt även om du bara tar det i tre dagar i månaden.

Eplerenon används egentligen för behandling av hjärtsvikt, men kan nog vara ett alternativ om spironolakton inte fungerar bra.

Om du har ett normalt eller lågt blodtryck så ska det normalt inte påverkas alls av denna korta behandling tre dagar per månad.

LÄS MER: Kan jag ta naturmedel för att öka effekten av hormoner?

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters
Liknande frågor

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

27 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.