14 augusti 2022
Search
Generic filters
munkpeppar
Foto: silviarita från Pixabay

148

Kan munkpeppar hjälpa vid PMS?

Jag är en tjej på 22 som har jätteproblem med PMS. Jag är helt slut före varje mens. Brösten värker, magen svullnar och jag känner mig riktigt nedstämd och gråter lätt.

Min kompis tipsade mig om ett naturläkemedel som innehåller något som kallas munkpeppar och som tydligen kan hjälpa vid PMS.

Hur fungerar det?

Emma P

Naturläkemedlet du undrar över heter Femicur. Det innehåller extrakt av munkpeppar, som också kallas kyskhetsträd. Det är ett godkänt naturläkemedel som säljs receptfritt på bland annat apotek.

Munkpeppar används traditionellt för lindring av symptom vid PMS, såsom ömhet i brösten, svullnadskänsla, irritabilitet, oro och plötslig nedstämdhet. Det kan användas sedan läkare konstaterat att du inte har någon annan, allvarlig sjukdom.

Verkningsmekanismen för Femicur är inte helt känd, liksom för många andra naturläkemedel. Man vet dock att munkpeppar minskar överkänsligheten i kroppen mot det egna gulkroppshormonet (progesteron) som utsöndras från äggstockarna i förhöjda mängder innan menstruation. Det minskar också känsligheten mot eventuellt tillfört gestagen (vanligt i p-piller).

Kvinnor som lider av PMS har ofta överproduktion av prolaktin, ett hormon som produceras i hypofysen. Femicur minskar produktionen av prolaktin, utan att påverka de normala nivåerna, vilket troligen är den viktigaste effekten vid PMS.

Du bör alltid läsa bipacksedeln före användning. Jag rekommenderar också att du alltid köper dina naturläkemedel på apotek.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 40 2011.

LÄS MER: Är jättenattljusolja bättre än hormoner?

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.