p-pillret Zoely
Zoely. Foto: MSD

P-pillret Zoely slut i hela Sverige

P-pillret Zoely är slut på apoteken och restnoterat i hela landet. Först den 17 juli väntas det finns på apoteken igen, säger Läkemedelsverket till TT.

Anledningen till bristen är problem med tillverkningen. Men det går normalt bra att byta till ett annat.

– Zoely är ett p-piller som är kombinerat av östrogen och gulkroppshormoner. Inom den här gruppen kan man i princip byta till vilken som helst. Det är bara att kontakta den som försskrivit p-pillerna för att se till att man får rätt, säger Laszlo Havasi, läkare för ungdomsmottningarna i hela Halland.

Hur påverkar byte av p-piller kroppen?

– Det är riskfritt att byta. De biverkningar man kan få är bland annat påverkningar på humör och mellanblödningar men det är inte farligt, säger Laszlo Havasi till SVT.

Det kan dock bli problematiskt eftersom det inte finns något p-piller på marknaden som har samma sammansättning som Zoely. P-pillret Zoely används ofta för att lindra den plågsamma sjukdomen endometrios.

FAKTA

Zoely är ett p-piller med en ny kombination av hormoner som liknar kroppens egna. Zoely är ett kombinationspiller med en ny hormonkombination bestående av nomegestrolacetat, ett högselektivt gestagen som är deriverat från progesteron och estradiol, ett östrogen identiskt med det som är naturligt förekommande i kvinnokroppen. Den nya kombinationen är tillgänglig som en behandlingscykel av 24 aktiva piller och fyra placebopiller. Zoely har en effektivitet på över 99 procent då preparatet används enligt instruktion.

Källor: SVT, Aftonbladet, MSD.

LÄS MER: Skyddar p-pillret om jag har diarré eller kräks?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Missa inga viktiga nyheter och information!

Gör som 1 443 andra hälsointresserade. Prenumerera gratis på nyhetsbrevet som kommer varje torsdag kväll kl 19 med veckans alla frågor & svar.

Genom att prenumerera får du också:
• våra 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning
• möjlighet att läsa 16 andra ämnesspecifika nyhetsbrev
• kunskap att använda dina läkemedel på bästa sätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.