läkemedel påverkar miljön

8 av 10 vill veta hur läkemedel påverkar miljön

PRESSMEDDELANDE Bristande lagstiftning gör det svårt för konsumenter att göra aktiva miljöval när det kommer till läkemedel, trots att läkemedel kan ha en stor påverkan på miljön. En Novus-undersökning visar att fler efterfrågar mer transparens i frågan. Hela åtta av tio anser att man har rätt att få information om hur receptbelagda läkemedel påverkar miljön.

På receptbelagda läkemedel finns idag inte tillräckliga miljökrav. Det betyder att konsumenter som så önskar inte kan göra bra miljöval. Enligt en ny undersökning från Novus anser åtta av tio svenska konsumenter att man har rätt att få information om hur receptbelagda läkemedel påverkar miljön. Åsikten är starkast bland unga, 18-29 år, där hela 91 procent vill ha mer information.

– Det borde vara självklart att kunna välja läkemedel med hänsyn till miljön och vi vill vara med och skapa en mer hållbar läkemedelsmarknad. Problemet ligger i att apoteksaktörerna inte har möjlighet att påverka vilka receptbelagda läkemedel de erbjuder och har heller ingen information om olika läkemedels miljöpåverkan. Att det råder total konfidentialitet kring var och hur läkemedel tillverkas är för mig helt orimligt, säger Cecilia de Pedro, hållbarhetschef på Apotek Hjärtat, som har beställt undersökningen.

Hon menar vidare att det behövs en skärpning på politisk nivå och nya regler som gynnar både människa och miljö.

– Det är oroande att den transparens man kräver från resten av samhället och övriga branscher inte gäller för läkemedelsindustrin, säger Cecilia de Pedro.

Undersökningens resultat i korthet:

  • Åtta av tio (81 %) anser att konsumenter borde ha rätt att få information om hur receptbelagda läkemedel påverkar miljön. Andelen bland unga, 18-29 år, är drygt 9 av 10 (91 %).
  • Tre av fyra (74 %) skulle vilja ha möjligheten att välja ett annat läkemedel om man visste att det läkemedel man använder påverkar miljön negativt.
  • Sex av tio (63 %) anser att Sverige borde ställa högre krav vad gäller miljöpåverkan vid upphandling av läkemedel.
  • Drygt en fjärdedel (27 %) säger att de skulle vara beredda att betala mer för ett receptbelagt läkemedel om miljöpåverkan tydligt redovisas.
  • 95 % av de som deltog i undersökningen har aldrig efterfrågat information om hur ett receptbelagt läkemedel påverkar miljön.

Källa: Apotek Hjärtat

LÄS MER: Se upp för falska läkemedel på internet

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.