dödsfall

Fler samtal är inte samma sak som fler dödsfall

Idag uppmärksammar Dagens Nyheter att Giftinformationscentralen vill att paracetamol ska receptbeläggas i de största förpackningarna och högsta styrkorna. Men artikeln haltar. Antalet dödsfall har nämligen inte ökat.

I DN:s artikel framgår att antalet samtal till GIC har ökat från 2583 samtal (2010) till 3296 (2012) på två år. Det är en ökning med 28 procent, eller 14 procent per år. Men inte någonstans i artikeln framgår det om antalet förgiftningar verkligen har ökat, eller antalet dödsfall pga förgiftning med paracetamol har ökat under samma tid.

På DN:s fråga om problemen verkligen så stora att vanliga Alvedon behöver receptbeläggas, säger GIC:s medicinsk chef Mark Personne:

– Vår åsikt är att problemen har en så stor omfattning att man bör ta ett grepp kring problematiken. Man kan göra balanserade åtgärder, till exempel att receptbelägga de största förpackningarna eller den högsta styrkan, säger Mark Personne.

På Kronans Droghandel tycker man att diskussionen om paracetamol är välkommen.

– Värktabletter med paracetamol är bra och effektiva när de används rätt, men kan orsaka allvarliga skador om de används fel. Vi ser gärna en skärpning av regelverket just kring paracetamol, säger Inger Näsman, kvalitetschef på Kronans Droghandel.

LÄS MER: Kan jag dricka alkohol efter att ha tagit paracetamol?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.