alvedon

Kan jag äta Alvedon 7 dagar i veckan?

Jag är en kille som äter Alvedon nästan 7 dagar i veckan, i princip varje dag alltså.

Vad kan hända då? Är det allvarligt eller farligt?

Anders J

Tanken med receptfria mediciner är inte att du ska äta Alvedon, eller andra receptfria läkemedel, varje dag. Just Alvedon ska enbart användas vid tillfällig värk och feber, i några dagar.

Om det är allvarligt eller farligt går inte riktigt att svara på. Det beror på vilken dos du tar, och om du dricker mycket alkohol samtidigt.

Om du tar bara en tablett Alvedon om dagen skulle jag säga att det inte är farligt. Men om du tar fulldos Alvedon under lång tid är det ett annat läge. Speciellt om du samtidigt dricker mycket alkohol. Då får levern jobba väldigt mycket. Levern prioriterar alkoholen och bryter ner denna först, vilket innebär att paracetamol (som är den aktiva substansen i Alvedon) kan skada levern under tiden. Läs mer om att kombinera alkohol med fulldos paracetamol.

Eftersom du skriver att du tar Alvedon nästan 7 dagar i veckan låter det som att du tar det i princip varje dag. Jag föreslår därför att du skriver ner varför du tar det, hur ofta, vilka doser, och hör av dig till läkaren eller vårdcentralen. Då kan ni gemensamt komma fram till vad du behöver göra för att inte behöva ta Alvedon så ofta som du gör.

Läkaren kan förhoppningsvis komma fram till andra strategier att behandla eller åtgärda de anledningar du har för att äta Alvedon varje dag.

LÄS MER: Vilka huvudvärkstabletter kan jag ta när jag är gravid?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Missa inga viktiga nyheter och information!

Gör som 1 445 andra hälsointresserade. Prenumerera gratis på nyhetsbrevet som kommer varje torsdag kväll kl 19 med veckans alla frågor & svar.

Genom att prenumerera får du också:
• våra 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning
• möjlighet att läsa 16 andra ämnesspecifika nyhetsbrev
• kunskap att använda dina läkemedel på bästa sätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.