tvinga mig

Kan läkaren tvinga mig att ta medicinen?

Jag har två frågor gällande användningen av oxkarbazepin. På bipacksedeln står det att etanolhaltiga drycker bör undvikas i den mån det är möjligt eftersom alkohol kan påverka medicinen. Detta står på många mediciner och därför undrar jag hur noggrant det verkligen är; är det absolut livsviktigt att avhålla sig från etanolhaltiga drycker eller kan man dricka i viss mängd?

Den andra frågan är om en läkare har rättighet att tvinga mig att ta en medicin om jag själv anser att mitt liv är bättre utan den. Jag har varit tydlig med läkaren att jag inte vill ha någon medicinering till dessa migränattacker/epilepsiattacker, eftersom jag mår bättre och känner mig tryggare utan någon medicin. Dock blev jag tvungen att påbörja medicineringen och jag undrar, kan jag sluta ta medicinen om jag vet hur jag ska gå tillväga när jag trappar ner dosen? Jag har haft medicinen en gång tidigare och då avslutades medicineringen på min begäran efter 7 månader. Nu vet jag hur jag ska gå tillväga utan läkarens instruktioner.

Kan jag göra det?

Jessica

Nej, det är inte absolut livsviktigt att avstå från alkohol (etanol). Så här står det i Fass: ”Försiktighet måste iakttas vid alkoholförtäring i kombination med oxkarbazepin behandling, på grund av möjlig additiv sederande effekt.” Oxkarbazepin kan göra dig trött (sederande effekt). Det kan alkohol också göra och om du tar dessa båda samtidigt kan effekten…

Detta inlägg är tillgängligt för våra Premium och VIP-medlemmar.
Logga inBli medlem

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.