placebo
Foto Ewa Urban från Pixabay

Placebo kan lindra smärta och sänka blodtryck

Inbillning, sa man innan vi visste bättre. Men idag vet vi bättre. Nu vet vi att placeboeffekten är kraftfull, att den lindrar smärta, sänker blodtryck, vidgar luftrör. Den är till och med fångad på bild. För våra hjärnor är placeboeffekten verklig, lika äkta som en faktisk händelse.

Placebo bygger på förväntan, förhoppningar eller, när det gäller dess motsats, nocebo, på farhågor och rädsla. Tror du på behandlingen eller på doktorn ökar sannolikheten att den blir effektiv. Och omvänt, oroar du dig för att läkemedlet ska ha många besvärliga biverkningar är risken att det blir så större. Allt enligt en artikel på diabetesportalen.se på Lunds universitet.

De senaste decennierna har flera forskargrupper med sofistikerade undersökningsmetoder, framför allt avbildningstekniker av hjärnan, visat att placebo/nocebo har samma säte och effekt som exempelvis många läkemedel.

Mest känt och studerat är placeboeffekten i samband med olika smärttillstånd. Flera studier har visat att ungefär hälften kureras med placebobehandling. Men effekterna uppträder även inom andra medicinska områden. För en patient som är allergisk mot exempelvis blommor kan åsynen av en konstgjord bukett utlösa ett astmaanfall. Lika verklig som en allergisk reaktion. I detta fall alltså en noceboeffekt. På motsvarande sätt kan anfallet hävas med astmamedicin eller med inhalationer av ett verkningslöst placeboämne.

LÄS MER: Finitro låter för bra för att vara sant vid artros

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.