corona vaccin
En apotekare ger Jennifer Haller, vänster, den första vaccinationen i den första säkerhetsstudien av ett potentiellt vaccin mot Covid-19, sjukdomen orsakad av det nya coronaviruset, måndag 16 mars 2020, vid Kaiser Permanente Washington Health Forskningsinstitut i Seattle (AP Photo / Ted S. Warren). Foto: https://apnews.com/76b614811eef32955180c8260188bc24

Första försökspersonerna har fått vaccin mot covid-19

En vaccinkandidat mot det nya coronaviruset har för första gången börjat ges till försökspersoner. Den uppmuntrande nyheten kommer från USA där ett av flera vaccinprojekt mot coronaviruset i världen på rekordtid nått kliniskt teststadium, skriver webb-tidningen Läkemedelsvärlden.

Det är vaccinkandidaten mRNA-1273 som på bara två månader blivit klar att prövas hos friska försökspersoner. Vaccinkandidaten har tagits fram av det amerikanska läkemedelsföretaget Moderna therapeutics tillsammans med forskare från den amerikanska hälsomyndigheten NIH.

Syftet med denna första tidiga studie är att undersöka säkerhet och immunsvar vid olika koncentrationer av vaccinkandidaten. Försökspersonerna kommer därför att delas in i tre grupper som kommer att få olika koncentrationer. Samtliga ska få två doser med en månads mellanrum och sedan följas i ett år.

 

LÄS MER: GUIDE: Detta behöver du veta om det nya coronaviruset

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.