olagliga läkemedel
15 000 tabletter beslagtogs i maj i en internationell insats mot olagliga läkemedel, främst narkotikaklassade och potenshöjande läkemedel och dopingmedel.

Insats mot olagliga läkemedel – 15 000 tabletter beslagtogs

I slutet av maj genomförde Läkemedelsverket, Tullverket och Polisen en gemensam operation mot olagliga läkemedel som skickas till Sverige. Cirka 15 000 tabletter beslagtogs, främst narkotikaklassade läkemedel, dopingmedel, potenshöjande läkemedel och malarialäkemedel.

Operationen samordnades av Interpol och runt 90 länder deltog i insatsen.

– Att köpa och använda receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare innebär risk för att du får fel medicin, fel dos eller att behandlingseffekten uteblir. För att handla säkra och effektiva läkemedel på nätet är det viktigt att vända sig till godkända apotek, säger Eva-Lena Bergens, utredare, Läkemedelsverket.

Interpols preliminära sammanställning av Operation Pangea visar att den globala handeln har ökat, både på webbsidor och i sociala medier, och handeln omfattade läkemedel och produkter mot covid-19.

– Vi har i år sett tecken på att det är fler äldre personer som köper läkemedel på nätet än tidigare. Orsaken kan vara den snabba digitalisering som skett hos den här gruppen under pandemin, säger Eva-Lena Bergens, utredare på Läkemedelsverket.

Olagliga läkemedel beslagtogs

I Sverige beslagtogs olagliga läkemedel i form av cirka 15 000 tabletter, främst narkotikaklassade läkemedel, potenshöjande läkemedel, dopningsmedel och antibiotika. Tullverket hittade även flera kilo oidentifierat pulver som har skickats för laboratorieanalys.

– Vi är mycket nöjda med resultatet av kontrolloperationen. Tullverket gjorde cirka 150 beslag där majoriteten av dessa beslag innehöll mindre mängder narkotikaklassade tabletter samt dopnings- och potensmedel, säger Rune Eriksson, ansvarig för operation Pangea på Tullverket.

LÄS MER: Se upp för falska läkemedel på internet

 

olagliga läkemedel

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.