antidepressiva läkemedel
Foto: Daniil Kuželev on Unsplash

Interagerar antidepressiva läkemedel med adaptogener?

Jag är 56 år och behandlar med venlafaxin för depression. Tog också Holistics Stressbalans – flytande örtextrakt med välkända adaptogener. Tog det i två dagar, har nu slutat pga biverkningarna. Interagerar antidepressiva läkemedel med adaptogener?

Enligt vad jag har läst i efterhand påverkar både antidepressiva och adaptogener signalsubstanserna i hjärnan – serotonin, dopamin och noradrenalin – genom att öka halten av dessa. Pga min trötthet skaffade jag naturläkemedlet Holistics StressBalans som innehåller 200 mg rysk rot, 200 mg Ashwagandarot, 150 mg Shisandra, och 150 mg Rosenrot. Man skall ta 1-2 ml i ett glas vatten 1-3 gånger dagligen.

Första dagen jag tog detta preparat enligt anvisningarna så kände jag mig lite piggare nästa morgon mot vad jag brukar, så jag fortsatte ta högsta dos enligt anvisningarna. Redan på kvällen började jag känna mig lätt illamående men jag fortsatte ändå att ta en dos på kvällen. Nästa morgon kände jag mig återigen lite piggare än vanligt och tog en dos på morgonen. På förmiddagen (2:a dagen jag tog medlet) började jag att må dåligt; ont i huvudet, yrsel, illamående, ansträngda ögon.

Jag började fundera och efter att ha googlat på nätet och fått reda på att adaptogener påverkar hjärnans signalsubstanser så ”förstod” jag att det måste bero på att Venlafaxin och adaptogener inte passar så bra ihop eftersom de båda inverkar på signalsubstanserna och det antagligen blivit en ”överdos av signalsubstanser”. Nu har jag slutat att ta adaptogenerna = StressBalans och symptomen har försvunnit. Jag tycker att det är konstigt att det ingenstans står att man skall vara försiktig med att kombinera adaptogener med andra läkemedel.

Eva-Maria

Jag sökte efter information i världens största forskningsdatabas Pubmed. Det verkar som att adaptogener möjligen kan påverka vissa signalsubstanser i hjärnan, t ex serotonin och dopamin, vilket skulle kunna förklara hur du reagerade. Det är visserligen små studier, de flesta på djur, så det vetenskapliga underlaget är inte jättebra. Det finns inga studier som har…

Detta inlägg är tillgängligt för våra Premium och VIP-medlemmar.
Logga inBli medlem

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.