Kan jag dricka alkohol om jag tar Ipren?

Jag har lite huvudvärk och ska på middag ikväll. Undrar därför om det är farligt om jag tar Ipren 400 mg samtidigt med alkohol någon enstaka gång?

JJ

Nej, någon enstaka gång är det inte farligt. Det går bra att dricka måttligt med alkohol (t ex till en middag en kväll) om du tar Ipren för t ex värk.

Ipren är ett smärtstillande och febernedsättande läkemedel. Det innehåller den aktiva substansen ibuprofen, som hämmar ett ämne i kroppen som kallas cyklooxygenas, cox. När cox hämmas minskar bildningen av prostaglandiner, som är ämnen som kan framkalla smärta och inflammation. Det leder till att både smärta och inflammation dämpas. Läkemedlet sänker febern genom att påverka det område i hjärnan som reglerar temperaturen.

Däremot ska du undvika att ta mycket ibuprofen och dricka mycket alkohol under lång tid. Inflammationshämmande smärtstillande läkemedel som kallas NSAID eller cox-hämmare, försämrar blodplättarnas förmåga att stoppa blödningar från små blodkärl. Läkemedlen irriterar också slemhinnan i magen. Alkohol har liknande effekt på blodplättarna och magslemhinnan. Därför ökar alkohol risken för magblödningar tillsammans med dessa läkemedel.

Risken ökar om du samtidigt dricker mycket alkohol. Om du har t ex magsår och behandlar för detta ska du undvika Ipren, och absolut undvika det i kombination med alkohol.

LÄS MER: Kan jag ta Ipren med blodförtunnande medicin?

 

Fler inlägg om alkohol

Ritalin
Jag varken kan eller får säga hur du ska göra för att ändå kunna dricka alkohol. Men halveringstiden är 3,3 ...
Läs hela inlägget
alkohol med venlafaxin
Du bör undvika alkohol med venlafaxin, alternativt bara dricka små mängder. Så här står det i FASS: "Venlafaxin förstärker visserligen ...
Läs hela inlägget
Alkohol och Alvedon
Alkohol och Alvedon kan vara en dålig kombination. Och det gäller inte bara Alvedon utan alla smärtstillande och febernedsättande läkemedel, ...
Läs hela inlägget

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
tar Ipren

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

ALKOHOL?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
alkohol, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.