nucala
Nucala är bland annat avsett som tilläggsbehandling vid näspolyper.

Krockar Nucala med mina mediciner?

Jag har precis fått tilläggsbehandling med Nucala för mina näspolyper. För detta tar jag redan Nasonex nässpray, vilket inte räcker. 

För astma tar jag Seretide diskus inhalation. Nu när det allergitider tar jag också tablett loratadin. 

För nedstämdhet tar jag även citalopram tabletter. 

Kan jag ta Nucala ihop med dessa läkemedel eller finns det risk för krock?

 

Franz

Det bör gå bra att ta Nucala ihop med dina andra mediciner. Jag har sökt i två olika databaser för interaktioner/krockar mellan läkeedel och får inte upp några träffar på de mediciner som du räknar upp.

Nucala är ett relativt nytt läkemedel, som nyligen godkändes för den indikation (sjukdom) du nämner; Kronisk rinosinuit med näspolyper (CRSwNP). Man har inte gjort några interaktionsstudier mot andra läkemedel men andra studier tyder på att potentialen för interaktioner med mepolizumab (den kemiska substansen i Nucala) anses låg.

Nucala är avsett som tilläggsbehandling till kortison som nässpray för behandling av vuxna patienter med svåra näspolyper, som inte uppnår tillräcklig sjukdomskontroll med systemiska kortikosteroider och/eller kirurgi. Sedan tidigare är Nucala bland annat godkänt som tilläggsbehandling av astma.

Nucala finns bland annat i form av en spruta/förfylld penna som trycks mot kroppen på låret eller buken. Hos Medicininstruktioner finns en fil som visar hur du tar Nucala.

Nucala kan användas vid polyper och vid astma

Näspolyper är rundade utväxter i näsans slemhinna. Små polyper brukar inte ge några besvär, men större polyper kan till exempel orsaka nästäppa. Kronisk rinosinuit är en kronisk inflammation i nässlemhinnan som kan ge både nästäppa och snuva och som kan vara både akut och kronisk. Kronisk rinosinuit anses föreligga om man har symtom i mer än tre månader.

En eosinofil (en speciell sorts vit blodkropp) inflammation i nässlemhinnan kan också leda till polypbildning. Ofta har personen också en samsjuklighet med astma och ibland även överkänslig för ASA/NSAID, vilket indikerar en svårare sjukdom.

Polyper behandlas med läkemedel och ibland med operation. (1177.se) Precis som i ditt fall ges kortison, inflammationsdämpande behandling, i sprayform. I ditt fall verkar det inte räcka, vilket då gör att du har fått Nucala som tillägg.

Det är bra att du berättar för läkaren som skriver ut Nucala till dig att du också tar dessa andra läkemedel. Även om det inte bör vara något problem att ta dem tillsammans.

LÄS MER: Allt du behöver veta om interaktioner

 

Nucala

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
Nucala

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

INTERAKTIONER?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
interaktioner, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.