warfarin

Warfarin – förhindrar att blodproppar bildas i blodkärlen

Warfarin är ett läkemedel som används för att förhindra att blodproppar bildas i blodkärlen. Men kan få medicinen som förebyggande behandling om man har ökad risk för att få blodproppar.

Medicinen tillhör läkemedelsgruppen blodförtunnande medel, som även kallas antikoagulantia. Det verksamma ämnet är warfarin och finns i produkter som heter Waran och Warfarin.

Warfarin används så här

Det kan vara lite besvärligt att hitta rätt dos, vilket också kan ta lite tid. När rätt dos är inställd, ska man ta medicinen regelbundet, varje dag. Det är mycket viktigt att följa doseringsschemat, dels för att undvika proppbildning, dels för att effekten av läkemedlet inte ska bli för kraftig. Blir effekten för kraftig finns det risk för blödningar.

Hela dosen bör tas vid samma tidpunkt varje dag.

Medicinen kan tas med eller utan mat.

Det är viktigt att man äter en allsidig kost när man behandlas med Waran. Plötsligt förändrade matvanor kan påverka läkemedlets effekt.

Fungerar så här

Medicinen minskar effekten av vitamin K, som behövs för att blodet ska koagulera, det vill säga levra sig. På så sätt motverkas bildningen av blodproppar i blodkärlen.

Källa: 1177.se

LÄS MER: Kan jag ta kortison med mina hjärtmediciner?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Missa inga viktiga nyheter och information!

Gör som 1 446 andra hälsointresserade. Prenumerera gratis på nyhetsbrevet som kommer varje torsdag kväll kl 19 med veckans alla frågor & svar.

Genom att prenumerera får du också:
• våra 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning
• möjlighet att läsa 16 andra ämnesspecifika nyhetsbrev
• kunskap att använda dina läkemedel på bästa sätt