23 september 2023
skölja munnen
Du ska skälja munnen för att minska risken för svamp, som är en biverkan av astmaläkemedel som innehåller kortison. Foto: freepik - www.freepik.com

172

Varför ska jag skölja munnen efter astmasprayen?

Jag använder just nu Symbicort inhalator för min astma. Såg precis att det står i bipacksedeln att man ska skölja munnen efter tagen dos.

Varför då?

Jag har tidigare använt andra astmaläkemedel som Ventoline, Bricanyl och Seretide och kan inte komma ihåg att jag sköljde munnen då.

Är detta något nytt?

Benny

Nej då, det är inte nytt att man ska skölja munnen efter vissa inhalerade läkemedel mot astma.

Det är bra/viktigt att skölja munnen efter att man inhalerat sådana astmaläkemedel som innehåller kortison. Anledningen är att kortison, som biverkan, ökar risken för svamp i munnen vid inhalation. Vid inhalation av läkemedel som innehåller kortison kan du få en del besvär av kortison som stannar kvar i munnen. Det kan till exempel vara något eller några av dessa besvär:

  • Du blir hes.
  • Det svider på tungan och i munnen.
  • Du får svamp i munnen. Då kan det se lite rött ut, ofta på tungan eller i gommen.

För att minska risken för biverkningar i munnen ska du skölja munnen med vatten eller borsta tungan med en mjuk tandborste efter att du har andats in kortisonet.

Kortison är en effektiv behandling vid astma eftersom det är antiinflammatoriskt. Det dämpar alltså inflammationen i luftrören, som är en del av grundorsaken till astmasjukdomen. Av någon anledning, som fortfarande inte är helt klarlagd, så aktiveras kroppens immunförsvar av något ämne och “attackerar” den egna kroppen.

Som komplement till kortison finns det också mediciner som innehåller andra läkemedel som vidgar luftrören och gör det lättare att andas. Dessa finns både som kortverkande och långverkande. Om astmasjukdomen är extra svår finns det också tabletter att komplettera med.

Källa: 1177.se, Fass.se

LÄS MER: GUIDE: Bra att veta för att hantera biverkningar

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

23 september 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.