13 augusti 2022
Search
Generic filters
förkylningen stoppas
Foto: Alexandre Croussette on Unsplash

254

Kan förkylningen stoppas med Coldzyme?

Jag såg en annons för Coldzyme när jag reste med tåget för en tid sedan. De lovade bot och bättring, och att det skyddade från förkylning.

Kan man lite på att förkylningen stoppas med Coldzyme?

Snorig

Nej, det är tveksamt om du kan lita på att förkylningen stoppas med Coldzyme. En klinisk studie på 88 personer undersökte munsprayen Coldzymes effekt att reducera virusmängd och minska förkylningssymtom. Resultaten visade att sprayen inte gav någon signifikant skillnad jämfört med placebo, en verkningslös jämförande spray. En tidigare studie på 44 personer visade dock positiv effekt på färre antal rapporterade sjukdagar och virusmängd.

Coldzyme klassas som en medicinteknisk produkt och säljs receptfritt på apotek. Den innehåller glycerol och enzymet trypsin som påstås bilda en skyddande hinna i munhålan och svalget, som gör att virus inte kan binda till och infektera celler.

Företaget bakom sprayen har fått kritik av svenska infektionsläkare som menar att företaget bara har använt en sorts förkylningsvirus i sina studier. Vanligen är det flera sorters virus inblandade. Företaget har också valt att hemlighålla en del av sitt forskningsmaterial. Läkemedelsverket har dock utvärderat det och anser att dokumentationen styrker de hälsopåståenden som företaget gör.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 51 2018.

LÄS MER: Hjälper sprayen verkligen vid förkylning?

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

13 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.