Nipaxon
Foto nastya_gepp from Pixabay

Hur bra är Nipaxon mot hosta egentligen?

Har sett en massa reklam för Nipaxon på TV och undrar om det verkligen fungerar? Tycker att de flesta hostmediciner inte ger någon effekt?

Om det fungerar, kan jag ge det till min dotter som är 7 år gammal?

 

Clara

Nipaxon är godkänt av läkemedelsverket och bedöms därmed ha en viss effekt. Dock påstås det att ofta måste dosen ökas över det rekommenderade för att få effekt.

Det är ett receptfritt läkemedel med det verksamma ämnet noskapin (kallas också narkotin). Nipaxon dämpar hostreflexen genom att påverka hostcentrum i hjärnan. Det gör att du hostar mindre och att Nipaxon passar bra vid torrhosta.

Observera att eftersom upphostning av slem är kroppens naturliga sätt att försvara sig mot främmande ämnen, ska den typen av hosta helst inte dämpas med hostmediciner. Du ska alltså inte använda Noskapin om du har slemhosta. Om du har hosta med mycket segt slem kan du istället prova Bisolvon, Bromhexin eller Theracough.

Nipaxon finns som flytande och som tabletter. Flytande passar barn och de som tycker att det är svårt att svälja tabletter. Flytande kan ges från 2 år men inte till barn yngre än så.

Tabletterna tas helst mellan måltiderna för bästa effekt. Vid nattlig hosta ta gärna Nipaxonen en stund, ca en timme, innan sänggåendet.

LÄS MER: Så ska halsfluss behandlas – nya rekommendationer

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Missa inga viktiga nyheter och information!

Gör som 1 443 andra hälsointresserade. Prenumerera gratis på nyhetsbrevet som kommer varje torsdag kväll kl 19 med veckans alla frågor & svar.

Genom att prenumerera får du också:
• våra 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning
• möjlighet att läsa 16 andra ämnesspecifika nyhetsbrev
• kunskap att använda dina läkemedel på bästa sätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.