vaccin influensa
Dags att vaccinera mot influensan. Foto: freepik - www.freepik.com

Snart dags att vaccinera mot årets influensa

Influensasäsongen närmar sig och med det årets vaccination. Genom att vaccinera sig får man ett bättre skydd mot influensa och minskar risken att bli allvarligt sjuk. Den som vaccinerar sig skyddar dessutom närstående från att bli sjuka.

Liksom tidigare år rekommenderas vaccination i första hand för personer som är 65 år eller äldre, gravida efter vecka 16 eller de som har en ökad risk att bli svårt sjuka om de smittas.

– Viruset ändrar sig från år till år och vaccinet skyddar bara en säsong. Därför behöver man vaccinera sig varje höst. Vaccinet har använts under många år och är säkert och välbeprövat, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Riskgrupper och vårdpersonal prioriteras

Nytt för i år är att Folkhälsomyndigheten rekommenderar all vård- och omsorgspersonal som arbetar nära personer med ökad risk för allvarlig sjukdom att vaccinera sig. Utöver det individuella skyddet, är syftet med det att skydda personer i riskgrupp från smitta.

För att undvika brist på influensavaccin och säkerställa vaccineringen av riskgrupper och vårdpersonal prioriteras dessa grupper under hösten 2020. Riskgrupperna från och med den 3 november och från och med 1 december kan personer som inte ingår i dessa grupper erbjudas vaccination.

De vårdcentraler som har gott om plats med flera väntrum kommer precis som föregående år erbjuda drop-in, under ordnade former. De andra kommer till exempel att vaccinera olika åldersgrupper vid olika tillfällen eller att patienterna behöver boka tid för sin vaccination. Det kommer också att vara möjligt vaccinera sig om man är på vårdcentralen i något annat ärende.

Mer information

På 1177.se finns mer information om vad som exakt gäller kring influensavaccinering i just din region.

Källa: Region Skåne, 1177

LÄS MER: Är antivirala läkemedel detsamma som vacciner?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

GÖM DETTA TILLS VIDARE -->