Februari är här – eller som många föräldrar kallar det: vabruari. Månaden då förkylningar, influensa och magsjukor sveper genom förskolor och skolor och lämnar både barn och vuxna utslagna. Men det finns sätt att minska risken för smitta och samtidigt göra sjukperioderna lite lättare att hantera.
Här är din guide till att överleva vabruari – med så få sjukdagar som möjligt.
Så minskar du risken för sjukdom
Helt ärligt: Att undvika alla sjukdomar under vabruari är nästan omöjligt, särskilt om man har små barn. Men du kan göra mycket för att minska smittspridningen och stärka familjens motståndskraft.
1. Tvätta händerna – ofta och rätt
Handtvätt med tvål och vatten i minst 20 sekunder är det enklaste och mest effektiva sättet att stoppa virus från att spridas. Lär barnen att tvätta händerna:
- När de kommer hem
- Före och efter måltider
- Efter toalettbesök
- Efter att ha snutit sig eller hostat i handen
Om tvål och vatten inte finns tillgängligt kan handsprit vara ett alternativ, men det fungerar sämre mot exempelvis vinterkräksjuka.
2. Stärk immunförsvaret genom bra mat och sömn
Ett välfungerande immunförsvar börjar med bra livsstil. Försök att hålla en jämn dygnsrytm med tillräckligt mycket sömn för hela familjen.
- Barn 1–2 år behöver cirka 11–14 timmar per dygn
- Barn 3–5 år behöver 10–13 timmar
- Vuxna klarar sig oftast på 7–9 timmar
Kosten spelar också roll. Ge familjen en varierad kost med mycket frukt, grönsaker, fullkorn och protein. D-vitamin kan vara särskilt viktigt under vintermånaderna, eftersom vi får för lite solljus.
3. Hosta och nys i armvecket
Lär barnen att hosta och nysa i armvecket istället för i handen – annars sprids virus vidare via leksaker, dörrhandtag och annat. Använd pappersnäsdukar och släng dem direkt.
4. Håll koll på inomhusluften
Vintertid är luften ofta torr inomhus, vilket kan göra slemhinnorna i näsan och halsen torra och mer mottagliga för virus. Se till att vädra regelbundet och håll en lagom luftfuktighet hemma, särskilt i sovrummen.
5. Våga säga nej till besök
Om någon i familjen är sjuk, undvik att ha gäster hemma eller besöka andra. Det gäller även om barnet ”bara” är lite snuvigt – virus sprids lättare än vi tror.
När sjukdomen slår till – så gör du vabben lättare
Trots alla försiktighetsåtgärder blir de flesta barn ändå sjuka någon gång under vabruari. Här är några tips för att göra sjukdagarna lättare:
1. Ha ett sjuk-kit redo
Förbered ett litet sjuk-kit hemma med saker du vet att du kommer behöva:
- Febertermometer
- Smärtstillande och febernedsättande (t.ex. paracetamol eller ibuprofen för barn)
- Vätskeersättning
- Mjuka pappersnäsdukar
- Nässpray eller koksaltlösning för täppta näsor
- Små underhållningsprylar (målarböcker, ljudböcker, favoritsagor)
2. Håll koll på febern
Feber är kroppens sätt att bekämpa infektioner, men kan vara jobbigt för barnet. Paracetamol eller ibuprofen kan hjälpa om barnet har ont eller har svårt att sova. Använd febernedsättande med försiktighet och endast om barnet är tydligt påverkat av febern.
3. Undvik vätskebrist
Vid feber eller magsjuka är det extra viktigt att barnet får i sig vätska. Erbjud små mängder vätska ofta, gärna vätskeersättning vid magsjuka. Isglass kan vara ett bra knep för att få i barnet vätska vid halsont eller feber.
4. Prioritera vila
Det är lätt att vilja aktivera ett sjukt barn med skärmar och spel, men försök att uppmuntra vila också. Lugna aktiviteter som högläsning, pussel och ljudböcker kan vara bra alternativ.
5. Dela på vabben
Om ni är två föräldrar – försök dela på vabben. Kanske kan ni ta varannan dag eller jobba hemifrån några timmar var? Om ni har möjlighet kan ni även ta hjälp av mor- och farföräldrar, så länge de är friska och orkar.
När ska man söka vård?
De flesta barn blir friska med vila och vätska, men ibland behövs läkarhjälp. Kontakta vården om:
- Barnet är under 3 månader och har feber över 38°C
- Febern håller i sig mer än 4–5 dagar
- Barnet har svårt att andas eller verkar mycket medtaget
- Barnet inte kissar på flera timmar, vilket kan tyda på vätskebrist
- Barnet har hög feber och vägrar dricka
Vid osäkerhet – ring 1177 för rådgivning.
Checklista för att överleva vabruari
- Tvätta händerna ofta och lär barnen rätt teknik
- Se till att hela familjen får tillräckligt med sömn
- Ha en balanserad kost med mycket frukt, grönsaker och D-vitamin
- Förbered ett sjuk-kit så du slipper stressa när någon blir sjuk
- Håll koll på febern och se till att barnet får i sig vätska
- Dela på vabben och ta hjälp om det är möjligt
- Undvik smittspridning genom att stanna hemma vid sjukdom
Genom att vara förberedd och ta hand om både familjen och dig själv kan du göra vabruari lite mindre kaotisk – och kanske till och med få en friskdag eller två.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.