13 augusti 2022
Search
Generic filters
Iberogast
Du kan pröva Iberogast och se om du blir bättre i dina IBS-besvär. Foto: Tumisu från Pixabay

144

Kan Iberogast vara ett alternativ för min mage?

Jag är en 58-årig överviktig kvinna som haft problem med magen i flera år.  Jag vet inte hur många läkarbesök jag varit på, men jag har aldrig fått någon riktig diagnos.

Jag har gaser, uppkördhet och omväxlande diarré och förstoppning. Senast sade doktorn att han trodde att det kunde vara IBS. Någon medicin fick jag inte utan bara rådet att vara försiktig med fibrer, stressa mindre och så skulle jag röra mer på mig. Jag lider också av gräspollenallergi, som är besvärlig på sommaren.

Nu har jag läst om ett medel mot IBS, Iberogast. Kanske kan det vara något jag kan testa?

Gunilla

Iberogast är ett växtbaserat läkemedel som du kan använda för lindring av symptom vid funktionell dyspepsi (som till exempel halsbränna och sura uppstötningar) och IBS, såsom uppkördhet, magknip och illamående. Det är ett flytande läkemedel som innehåller extrakt av växterna blomsteriberis, kvanne, kamomill, kummin, mariatistel, citronmeliss, pepparmynta, skelört och lakritsrot.

Det är ännu inte exakt känt hur Iberogast fungerar i kroppen. Flera av växterna har effekter som lindrar symtom från magen, som till exempel effekt på tarmmotorik, de är lugnande och kramplösande, de stimulerar utsöndring av magsaft och minskar syra-bildningen, minskar obehag av gasbildning, skyddar mot sårbildning i magsäcken samt motverkar illamående.

Du kan pröva Iberogast och se om du blir bättre i dina IBS-besvär. Om du inte blir bättre inom en månad bör du prata med din läkare igen för en mer ingående undersökning.

Du skriver också att du lider av gräspollenallergi under sommaren. Du ska inte ska använda Iberogast om du är allergisk mot de nio växterna som ingår eller andra korgblommiga växter, som till exempel röd solhatt, gråbo, prästkrage, maskros eller malört.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 40 2011.

LÄS MER: Är Iberogast och Proibs bra mot irriterad tjocktarm?

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

13 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.