15 augusti 2022
Search
Generic filters
probiotika
Probiotika. Foto: piqsels.com

133

Kan probiotika hjälpa vid förstoppning?

Jag har förstoppningsproblem som startade för ett par månader sedan och som inte ger med sig. Känns som att tarmperistaltiken liksom kommit av sig.

Kan probiotika hjälpa vid kronisk förstoppning. Det finns många olika fabrikat som verkar fungera på de flesta magproblem. Undrar därför om du kan tipsa på vad som kan vara bästa preparatet just för detta?

Jag tar också SSRI och Imovane.

Margareta N

Det finns tyvärr inte tillräckligt med vetenskapligt underlag för att avgöra vilka probiotika som är bättre än andra vid kronisk förstoppning. Det betyder att du får prova dig fram.

Den statliga myndigheten SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, har i en översikt visat att probiotika har en viss effekt mot symtomen vid IBS. Effekterna är dock i genomsnitt små. Det är ännu också oklart vilka individuella arter, stammar eller vilka specifika kombinationer av probiotika som har bäst effekt vid behandlingen.

SBU konstaterar också att det inte går att dra några slutsatser avseende behandling av funktionell förstoppning, på grund av brist på studier. Dock är gränsdragningen i diagnostiken mellan funktionell förstoppning och IBS med förstoppning svår, vilket bör beaktas.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 24 2020.

LÄS MER: Kan Molkosan vara skadligt att dricka länge?

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

15 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.