Den Europeiska Läkemedelsmyndigheten (EMA) rekommenderar nya åtgärder för att förhindra att feldosera metotrexat vid behandling av inflammatoriska sjukdomar såsom reumatoid artrit, juvenil idiopatisk artrit, psoriasisartrit, psoriasis och Crohns sjukdom.
Rekommendationerna är resultatet av en granskning av rapporter om att patienter använder metotrexat felaktigt, trots tidigare åtgärder. De nya rekommendationerna syftar till att metotrexat ska användas på rätt sätt, och minska risken för biverkningar, bland annat dödsfall.
Information till dig som använder metotrexat
- Om du tar metotrexat för reumatoid artrit, juvenil idiopatisk artrit, psoriasisartrit, psoriasis eller Crohns sjukdom, får du bara ta det en gång i veckan.
- Ta metotrexat samma dag varje vecka.
- Följ anvisningarna på läkemedelsförpackningen.
- Du kommer att få ett patientkort tillsammans med ditt metotrexatläkemedel. Läs det noggrant eftersom det informerar om hur du ska ta din medicin.
- Visa ditt patientkort för ny hälso- och sjukvårdspersonal som behandlar dig, så att de vet att du tar ditt metotrexat en gång i veckan.
- Kontakta snarast din läkare om du får ont i halsen, feber, munsår, diarré, kräkningar, hudutslag, blödning eller om du känner dig ovanlig svag. Detta kan vara tecken på att du fått i dig för mycket metotrexat.
- Det är viktigt att gå på inbokade besök hos din läkare och ta angivna laboratorieprov för att kontrollera att din behandling fungerar och inte orsakar problem.
- Om du inte är säker på hur du skall ta ditt metotrexatläkemedel eller om du har några frågor om det, tala med din läkare eller apotekspersonal.
Metotrexat är godkänt i EU för två olika grupper av indikationer, var och en med en viss doseringsfrekvens:
- behandling av cancer där doseringsfrekvensen beror på behandlingen och kan involvera daglig administrering av metotrexat;
- behandling av inflammatoriska sjukdomar, inklusive reumatoid artrit, psoriasis och Crohns sjukdom, som behandlas med en låg dos metotrexat en gång per vecka.
Metotrexat kan tas oralt (via munnen) eller ges som injektion.
Källa: Läkemedelsverket
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.