Vid glutenintolerans tål man inte de proteiner som finns i vete, råg och korn. Tarmen skadas då, vilket ger näringsbrist.
Gluten är olika proteiner som finns i råg, korn och vete. Det är naturliga ämnen som finns i dessa sädesslag. Vid brödbakning är gluten en viktig del för att brödet ska få sin form. Gluten gör brödet mer lättarbetat och att det jäser bättre.
Om man är överkänslig mot gluten kallas det glutenintolerans, eller celiaki. I Sverige är det ungefär 1 av 100 människor som har det, så det är inte jättevanligt. Hos de som är glutenintoleranta orsakar gluten en skada på slemhinnan i tarmen, som gör att man inte kan tillgodogöra sig maten på normalt sätt. De vanligaste symtomen vid glutenintolerans hos barn är diarré och att de inte växer som de ska. Oförklarlig trötthet och lågt blodvärde hos vuxna är andra karaktäristiska tecken vid obehandlad sjukdom.
Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom
Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd, men ärftlighet spelar stor roll. Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom och i blodet påvisas typiska antikroppar mot den egna vävnaden. Glutenintolerans växer inte bort, utan kräver livslång diet utan gluten. Man får alltså undvika råg, korn och vete. Havre går däremot bra att äta.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 10 2014
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.