30 september 2022
Search
Generic filters

871

Vad ska jag göra åt mina sura uppstötningar?

Jag tycker att jag får mer och mer problem med halsbränna och sura uppstötningar. Vaknade i natt och det kändes jättekonstigt i hela matstrupen ända upp i halsen. Måste vara det.

Kan du tipsa om vad jag kan göra åt det? Finns det något bra kosttillskott eller receptfritt läkemedel jag kan prova?

Micke, 51

Det finns mycket du kan göra för sura uppstötningar och liknande.

Sura uppstötningar är egentligen ett symptom på halsbränna, som orsakas av att den övre magmunnen inte kan hålla helt tätt utan släpper igenom en del magsaft från magsäcken upp till matstrupen.

Ungefär en femtadel av Sveriges befolkning har återkommande besvär med halsbränna och tar ibland medicin mot detta. Sjukdomen kan vara obehaglig men är nästan alltid ofarlig och går att behandla. Halsbränna kallas också för magsaftsreflux.

Om du får mycket problem på natten kan du försöka undvika att äta mycket mat kort inpå sänggåendet.

Annars kan du prova följande kosttillskott som påstås hjälpa vid sura uppstötningar:

 • HCl-tillskott: Digest är ett saltsyratillskott utan onödiga tillsatser. Digest används vid brist på saltsyra i magsäcken för matsmältning och mineralupptag.
 • Äppelcidervinäger: Orolig i magen eller vet du att du kommer att äta något som du kan få ångra senare? Drick utspädd äppelcidervinäger (blandas i vatten eller juice) för att bidra till att lugna magen. Det påstås att det är de antibiotiska och bakteriebekämpande egenskaperna som effektivt hjälper din mage. Vissa säger att pektinet i äppelcidervinäger också hjälper mot magkramper.
 • Silicea: Silicea Mag-Tarm Direkt är en medicinteknisk produkt innehållande kiselgel som kan binda patogener, toxiner och retande ämnen som sedan försvinner naturligt via tarmen. Silicea Mag-Tarm Direkt kan lindra halsbränna och symtom på mag/tarmbesvär som t ex magont, gaser och illamående.

Följande receptfria preparat kan du också prova, finns på apoteken:

 • Esomeprazol: Den aktiva substansen i Nexium, efterföljaren till Losec.
 • Gaviscon: Innehåller alginsyra och effekten kommer efter några minuter, varar i ca 2 tim. Motverkar sura uppstötningar genom att lägga ett lock på magens innehåll.
 • Novalucol: Innehåller kalcium och magnesium, och ger effekt efter några minuter, vilken varar i cirka 30 minuter. Syrabindande salter motverkar sura uppstötningar.
 • Novaluzid: tuggtablett som innehåller aluminium och magnesium. Ger effekt efter några minuter, varar ca 1 timme. Hög syrabindande förmåga, ca dubbelt så stark som Novalucol.
 • Omeprazol: Den aktiva substansen i Losec.
 • Pepcid: Varje tablett innehåller den aktiva substansen famotidin. Effekten kommer efter ca 30 min och varar upp till 12 tim. Minskar produktionen av magsyra och motverkar sura uppstötningar.
 • Rennie: Innehåller kalciumkarbonat och magnesiumkarbonat. Effekten kommer efter några minuter, varar i ca 1 timme. Syrabindande salter motverkar sura uppstötningar.
 • Samarin: Ett traditionellt använt naturläkemedel använt vid halsbränna & sura uppstötningar. Natriumbikarbonat har en syraneutraliserande effekt i magsäcken.

LÄS MER: Hur kan jag trappa ner omeprazol på bästa sätt?

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

30 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.